Проф. Иво Христов: Навлизаме в тежки международни турбуленции. Нещата стават много тежки

„Навлизаме в тежки международни турбуленции. Нещата стават много тежки. Говоря за промените в САЩ, предстоящите избори във Франция и Германия. Ние трябва да погледнем по-напред и по-надалеч, за да видим какво можем да направим в този контекст“.

Това заяви кандидат-депутатът на БСП проф. Иво Христов пред Цветанка Ризова по бТВ.

Проф. Иво Христов коментира решението си да влезе в политиката, като обясни, че е имал покани от много партии и формации, които не били само леви. Той поясни, че е провел труден разговор с Корнелия Нинова, преди да реши да стане кандидат-депутат от БСП.

„Депутатът представлява целия народ, той не е крепостен селянин на парламентарната си група“, каза професорът.

По неговите думи той влиза в политиката, като експерт и намекна, че евентуално би участвал в управлението на страната в сферата на образованието и науката.

„Дълго време странях от политиката, защото ме критикуваха, че давам само акъл, без да се включа. Сега ме критикуват, че се включвам, така че няма угодия. Винаги ще имам свое мнение и ще го отстоявам. Познавам много добре проблемите на образованието и науката. Ще наблегна на работата точно там“, поясни Иво Христов.

Цветанка Ризова зададе въпрос на Иво Христов свързан със статута на Крим, дали ще бъде признат за руски.

„Когато ми отговорите на въпроса защо признахме Косово, на базата на кой точно регламент от международното право, тогава ще отговоря на въпроса дали Крим ще бъде признат за руски“, отговори Христов.

Той продължи със случващото се в западния свят, където по неговите думи има титанична битка между две крила за вида капитализъм, за вида социална, икономическа и политическа система, която ще доминира в света.

Според него Доналд Тръмп не е промяна, а начало, защото това е дълъг процес, а е спечелена само една битка, коментира той.