Проф. Иво Христов: Псевдодемокрацията ни отне много. Страната се намира в най-тежкото си състояние

„Администрацията спечели изборите за ГЕРБ. В държавната и общинска администрация работят 790 000 души. Прибавете техните семейства и близки и ето го резултатът за ГЕРБ“.

Това заяви проф. Иво Христов в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

„Вие сериозно ли мислите, че идеите печелят избори в България?! Други „бесове“ по Достоевски определят българската политическа обстановка“, обясни той.

Той отхвърли, че кампанията на лидера на БСП Корнелия Нинова е била антиевропейска.

„Г-жа Нинова нищо друго не е казала, освен да артикулира негативизма към брюкселската администрация“, каза още той.

Относно репликата на Корнелия Нинова, че „демокрацията ни отне много“, професор Христов категорично отвърна:

„Псевдодемокрацията ни отне много. Страната се намира в най-тежкото си състояние. Кога е било това нещо – 40% от населението да е функционално неграмотно“, каза проф. Иво Христов.

Той определи победата на ГЕРБ, като пирова.

„Победата на ГЕРБ е пирова, защото Борисов се отърва от едни неудобни съюзници от т.нар. градска десница. И сега „селската десница“ си търси с кого да се обедини. Една от причината за предсрочните избори бе да се отърве от тези „навлеци“. Времето работи против ГЕРБ. Геополитическата ситуация работи срещу ГЕРБ. В Европа рязко ще се промени климата. Това ще стане драматично в рамките на тази година“, обясни професорът.

Проф. Иво Христов припомни думите на Дядо Благоев, че политиката на България се определя отвън.

„Върхушката на ГЕРБ е тъмночервена и комунистическа. Докато комунисти се борят с комунизма тази страна ще си отиде“, каза проф. Христов по повод на нападките от страна на ГЕРБ към БСП и заклеймяването като комунисти.