Проф. Иво Христов: Целта е да бъдат промити мозъците на нашите деца

Въпросът за определянето на близкото минало навежда на мисълта и думите на Оруел:

„Който контролира настоящето, той контролира миналото, а който контролира миналото, той ще контролира и бъдещето“

„Целта е да бъдат промити мозъците на нашите деца, а когато това се случи, ще имат такова бъдеще, каквото господарите на света поискат“, допълни народният представител Проф. Иво Христов

По неговите думи битката за предишните 45 години е битката за нашето настояще и бъдеще – дали ще бъдем народ или биологична маса.

„През тези 45 години, през които е живяло нашето общество, е имало своите провали и невероятни постижения“, подчерта той.

По неговите думи не е ясно кой и по какви критерии е определил периода като тоталитарен.

„Какво е тоталитарно общество и какво – не, е спорно“, отбеляза народният представител. Според него историята не е тясна кабинетна наука. „Това е инструментът, чрез който настоящето моделира бъдещето, в което всички ние участваме“, каза още депутатът.

Депутатът от ПГ на БСП за България подчерта, че авторитетни имена в българската историческа наука, поканени да се запознаят със съдържанието на въпросната учебна програма и проектирания учебник, изказват негативни оценки както по отношение на учебника, така и по отношение на цялата програма.

„Чуха се критики за целенасочено и едностранчиво представяне на периода след Втората световна война до 1989 година, описан в учебника като един от най-мракобесните в нашата история. Напомням, че в България все още има живи свидетели на това историческо време и затова учениците са объркани и казват, че вкъщи им говорят едно, а в училище учат друго“, коментира Христов и припомни, че първото право на историята е – не лъжи!

Проф. Иво Христов, Фейсбук