Проф. Иво Христов: Циганите ще станат детонаторът за взривяването на държавата

„Циганите ще станат капсул-детонаторът за взривяването на държавата“, предупреди от парламентарната трибуна депутатът от „БСП за България“ Иво Христов, цитиран от „Канал 3“.

Той взе думата, възмутен от констатацията в правителствен доклад, че има напредък в областта на интеграцията на циганите у нас.

Документът с подписа на Министерския съвет, отчита, че през 2016 г. има положителни резултати в областта на образованието с осигуряването на занималня от 1 до 7 клас и в областта на здравеопазването, понеже се били увеличили медиаторите в ромските махали. Докладът бе представен от вицепремиера Валери Симеонов, който се обяви за национална жилищна стратегия за строителство в гетата, защото общините изнемогват.

Положителните изводи в доклада взривиха опозицията, която отчете, че видими резултати няма от ромската интеграция и че това не е първата стратегия по въпроса от началото на 2000 г. насам.

Проф. Иво Христов направи анализ на проблема от неговия генезис насам. Още в началото на изложението си той направи уговорката, че няма да използва термина „роми“, защото специалистите знаели защо. Повечето от ораторите след него на парламентарната трибуна последваха примера му.

„Циганското малцинство е около 1 милион, докато ние тук си играем на стратегии. В тези гета зреят бомби и тази бомба започва да гърми“, предупреди социологът.

Столипиново е гетото център на ислямския фундаментализъм у нас, каза още професорът, който заключи, че въпреки проблемите днес, циганското население е жертва именно на деиндустриализацията на страната след демократичните промени. Причината за тяхното изключване е икономическа, констатира соцдепутатът, а на реплики откъм ГЕРБ, които пробваха да го прекъсват през цялото време, се скара: „Когато аз говоря, цялата зала мълчи“. Тук се намеси председателят на НС Димитър Главчев, за да му направи забележка, при което професорът от левицата отвърна невъзмутимо: „Ами тогава влезте си във функциите“, след което продължи да громи провала на българската държава с интеграцията на циганите през последните десетилетия.

Накрая Иво Христов предупреди, че както албанците са били капсул-детонатонаторът за взривяването на бивша Югославия, така и циганското население ще изиграе същата роля у нас.

„Циганското население е жертва на демонтажа на България, това е индикация, че имате проблем със себе си. Те са само донори, жертви. Имате проблем със циганите. Те ще станат капсул-детонатор за взривяването на тази държава, както албанците се превърнаха в капсул-детонатор в Югославия“, заяви от трибуната Иво Христов.

Източник: Гласове