Проф. Иво Христов: Ударите в Сирия са незаконни. Световният хегемон САЩ губи позиции и е решен на сблъсък!

Проблемът на България не е наличието или отсъствието на политически партии, а това, че те не отразяват настроенията на българския народ. политическата система на прехода е износена.

Това заяви депутатът от „БСП за България“ проф. Иво Христов в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Той отговори така на въпроса дали президентът Румен Радев би направил нова политическа партия.

Само рухването на този порядък, може да доведе до нов, смята той. Иво Христов каза, че не смята, че е панацея вероятността президентът да създаде партия.

Ако президентът Румен Радев създаде нова партия, това ще обогати българския политически живот с 268-та партия, коментира социологът.

„От друга страна, ако трябва да говорим по същество – проблемът на България не е в наличието или отсъствието на политически партии. Проблемът е в това, че българските политически партии не представляват интересите на обществото и на хората. От там е голямата драма, от там се получава и тази ножица, огромна, и тя се задълбочава във времето между това, което се нарича електорат и от друга страна самокапсулиращия се български политически елит, които се срещат от време на време, т.е. по време на избори и малко преди или след това. Ако трябва да бъдем съвършено честни, всъщност политическата система на прехода е окончателно износена. По-важното е не дали ще създадете партия, защото партията е средство, тя не е цел сама по себе си. Ако не смените системата, нищо не правите”.

Системата не може да бъде сменена от елемент на системата, допълни той.

„Аз съм известен като скептик и смятам, че само пълното изразходване и бих казал рухване на сега съществуващия порядък може да доведе до нов. Трябва да помогнем на този процес обаче”.

Проф. Иво Христов отговори и на въпроси, свързани с критиката, която президентът Радев отправи към правителството в лекцията си пред студентите от УНСС. Защо президентът критикува кабинета? Питайте моя съименник, каза депутатът от „БСП за България“. Но веднага добави: „Кое в това, което каза президентът не е вярно?“ И пожела „да не свеждаме фундаментални въпроси до лични закачки“.

„Ударите в Сирия са незаконни, нямат санкция от ООН, но показаха и, че самата ООН е „книжен тигър“. Древният сирийски народ стана изкупление на гигантското геополитическо противопоставяне“, каза Иво Христов в коментар на ракетната атака на САЩ, Великобритания и Франция от 14 април.

„Искам да видя кой ще е този бабаит, който ще тлъсне нашата страна към война. Всяко мълчание, дори с пасивно поведение, допринася това да се случи. Светът е на ръба!“, продължи професорът.

Арабският пояс бе маргинализиран с Арабската пролет, преди ислямските гвардейци бяха в Техеран, сега са на 50 км от Голандските възвишения, продължи той.

Световният хегемон САЩ губи позии и е решен да сблъсък, смята проф. Иво Христов. Той посочи, че в региона на Сирия действат частни армии на САЩ, Русия, Китай.

Източник: Епицентър.бг