Проф. Иво Христов за ударите в Сирия: Великите сили се „калибрират“ за Трета световна война

Атракция, която устройва всички.

Така депутатът от „БСП за България“ проф. Иво Христов коментира по БНТ ударите в Сирия.

Много от говорителите по темата с ударите над Сирия, не са запознати със ставащото на терен, смята той. Уж целите бяха химически обекти, а бяха бомбардирани летища, подчерта анализаторът.

Битката между президента Тръмп и „дълбоката държава“ продължава, смята проф. Христов. Според него такъв удар устройвал и Русия, защото не били засегнати нейни обекти.

Дори и Сирия може да бъде доволна, защото под ударите на САЩ, президентът Асад се е разправил с анклава на опозицията в град Гута, подчертава Иво Христов.

„На пръв поглед удар, който е в противоречие с всякакви принципи на международното право. Но т.нар. „международно право“ отдавна няма и стойността на хартията, на която е написано. Всички знаят римския принцип Vae Victis – „Горко на победените“, каза проф. Иво Христов.

Великите сили се „калибрират“ за Трета световна война, заяви още той в националния ефир. И прогнозира, че предстои светът да стане свидетел на нов световен сблъсък до 2030 година.

Според Христов е трудно да се предвиди какво ще последва след ударите на САЩ, Великобритания и Франция над Сирия.

Той обаче направи паралел на настоящите събития със събитията от преди началото на Първата световна война – тогава великите сили са се „калибрирали“ преди началото на конфликт. Сблъсъците преди войната групирали държавите в съюзи.

Източник: Епицентър.бг