Проф. К. Топалов: 24 май е празник на българската азбука и култура, славянска писменост няма!

Това е една недопустима фалшификация, въз основа на която се извършва една гавра с българския принос в славянските култури, сиреч и в световната култура.

Това каза пред БНТ проф. Кирил Топалов по повод скандалната изложба по случай 24 май в Руския културно-информационен център.

В навечерието на празника тя разбуни духовете, защото на изложбата светите братя Кирил и Методий са почетени като реформатори на славянската азбука, създатели на църковно-славянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия.

„Какво означава реформирали кирилицата? Кирилицата още я няма, първо. Те създават глаголицата, кирилицата идва по-късно. Реформираш нещо създадено, сиреч тази азбука вече я е имало някъде, неслучайно я наричат руска азбука, а и сега по света много учени по разни конференции казват – вие пишете с руски букви и ние започваме да им обясняваме“, заяви проф. Топалов, който е дългогодишен университетски преподавател, писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач, дипломат и общественик..

24 май е празник на българската азбука, писменост и култура, която дава след това основата и на останалите култури, но да се нарича празник на славянската писменост, славянската култура и т.н., това е неправилно, защото славянска писменост няма, подчерта проф. Топалов.

„Кирил и Методий не създават азбуката на славянски език, както на нас 50-тина години ни беше налагано от съветската наука да го казваме и нашата старобългарска наука го казваше и остана някаква инерция. Кирил и Методий създават глаголицата върху старобългарския език, можем да го кажем върху един от старобългарските диалекти, това е солунският диалект. В житието на Кирил, когато се говори за повода да напишат азбуката и да преведат богослужебните книги, се казва, че византийският император Михаил повиква Кирил и Методий и им казва: Вие сте солониани, а вси солониани говорят чистославянски, значи вие трябва да напишете азбуката“, обясни ученият.

Проф. Топалов припомни и провокацията отпреди няколко години, когато Владимир Путин заяви, че азбуката е произляла от македонските земи.

„Всичко това не е случайно. Трябва да се отмъсти на България и да ѝ се покаже, че тя не върви по правия път“, обясни проф. Кирил Топалов.

Той припомни, че Русия се покръства един век след България с български литургични книги и духовници.

Източник: Епицентър.БГ