Проф. Константинов: Има тотално недоволство срещу българската политическа класа

В момента има тотално недоволство срещу българската политическа класа.

И дори утре да вдигнем качеството на живота, хората пак ще са недоволни.

Това каза математикът проф. Михаил Константинов в предаването на Канал 3.

“Дори когато формално хората уж живеят по-добре, с по-добри параметри на живот, това не значи, че ще бъдат доволни. Френската революция идва след 3-4 успешни години. Много такива събития идват изненадващо за управляващите”, припомни проф. Константинов.

“До евроизборите други избори няма да има. Там е възможно да има комбинирани с парламентарни, ако се усложнят нещата, но аз не го препоръчвам”, прогнозира Михаил Константинов.

Според него президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов едва ли скоро ще постигнат единение, както призова в обръщение към нацията, държавният глава. “В близко бъдеще едва ли ще се единят с Румен Радев – просто обстановката е доста турбулентна в България, има тежки проблеми, демография, бедни-богати”.

По думите му България навлиза в тежък период и заради външни фактори. “Налице е рязко изчерпване на ресурсите в света и тези климатични промени, затова навлизаме в тежък период, което не се дължи на нас”, изтъкна проф. Константинов.

Относно политическото дълголетие на Бойко Борисов той припомни, че на 6 ноември 2016 г. премиерът е понесъл първа сериозна загуба. “Когато човек дълго време не губи и после рязко се сгромолясва. Борисов на 6 ноември 2016 г. понесе сериозна загуба в първите загубени избори – президентските. Общият му резултат е 11:1, но беше много отрезвяваща загубата. И в разговори между колеги си споделяме, че тя е много полезна. Има умора, тя е повсеместна. В крайна сметка няма вечни неща в политиката, хората идват, отиват си”, подчерта професор Константинов.

“Има дълго управлявали политици – Бисмарк, Кол, Тодор Живков, има диктатори като Сталин, но в крайна сметка всички си отиват. Борисов е най-дълго управляващият премиер на България, избиран на избори. Повече от Стамболов вече. Рекордьор сред демократично избраните премиери”, обобщи математикът.

Проф. Михаил Константинов посочи, че в момента “електоратът на БСП е между 500 000 и максимум 1 милион души.

Източник: Канал 3