Проф. Николай Слатински: Институцията Служебно правителство е безотговорна

Не знам как е при вас, обаче аз винаги допускам, че в нечия отделно взета глава може да се роди и най-абсурдната мисъл. Както викаше попът в нашето село – всеки си е башкА луд. Но цяло едно правителство да измъдри идеята за уседналост – това ми се струва повече от най-абсурдно! По-безумна и опасна лудост не бях срещал!

Вярно е, че от гладната стачка през 1991 г. си имам собствено отношение към конституцията, ала отново и отново си казвам мнението – институцията Служебно правителство е вредна и опасна по принцип, въпрос на време е някое конкретно правителство да извърши глупост, която да подпали чергата на България или брадата на обществото ни.

Тази институция е пълно и алогично отрицание на духа на парламентарната република. Предполагам, че някога Служебното правителство е мислено като извънредна и малко вероятно възможност, ако съвсем се счупи държавническия механизъм. Но ние вече се убедихме, че подобна институция от изключение се превръща в правило, от последно средство – в първото, което идва наум.

Институцията Служебно правителство е безотговорна, доколкото пред никого не е отговорна, а не ми говорете, че е отговорна пред президента, след като никъде не е казано, че за опасни за националната сигурност или криминално застрашаващи я решения в резултат на действия на Служебното правителство, може да бъде отстранен назначилият го президент.

Ако някой ден ни дойде национален разум да променим една на 80% нормална и на 20% вредна Конституция (приета във вид, който да позволи да се случи това, което се случи – точно такъв Преход на пълна безнаказаност за кърджалийско-даалийското разграбване на националното богатство и ерозиране на държавността), то едно от първите четири неща, които трябва да направим е да заличим дори като хипотетична възможност съществуването на Служебно правителство. В парламентаранта ни демокрация няма място за тази дефектна и можеща да бъде много опасна институция.

Мога да кажа кои са другите три неща, но не ми се размива същината на посланието на този мой статус.

Проф. Николай Слатински, Фейсбук