Проф. Пламен Киров: Плевнелиев наруши конституцията, извърши държавна измяна!

„Президентът буквално наруши конституцията, тъй като член 99 ал. 7 е с абсолютно ясен и категоричен текст. Президентът трябва да назначи служебно правителство. Кое е по-срамно: да назначиш второ служебно правителство или да нарушиш конституцията?“.

Това каза юристът проф. Пламен Киров пред камерите на бТВ.

Според него президентът Росен Плевнелиев трябва да бъде отстранен от поста си, но за 30 дена не е разумно да се прави импийчмънт.

„Плевнелиев заслужава да бъде премахнат, но е немислимо импийчмънт да се реализира в рамките на 30 дни. Краткото време и сложната процедура го спасяват. Той може да бъде свален веднага, заради държавническа измяна“, коментира проф. Пламен Киров.

Той допълни, че президентът нарушава Конституцията, като отказва да назначи служебно правителство.

„Президентът нарушава Конституцията с отказа си да назначи служебно правителство. Текстът е повече от ясен: Конституцията казва, че президентът „назначава служебно правителство”, а не „може да назначи служебно правителство, ако прецени”“, обясни той.

Проф. Пламен Киров коментира и оправданията на Росен Плевнелиев, че не искал да състави служебен кабинет, понеже сме щели да се изложим.

„Президентът пледира за правова държава и върховенство на закона – няма ли да се изложим, ако президентът на една европейска държава наруши конституцията на собствената си държава“, попита проф. Киров.