Проф. Тодор Кантарджиев: Кой ви каза, че всичко е свършило

Кой ви каза, че всичко е свършило, просто се появиха някои положителни тенденции“, обясни проф. Кантарджиев.

Епидемията затихва, но нищо още не е свършило.

Това заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му отпускането на мерките бързо би довело до появата на нови клъстери на заразата от COVID- 19 у нас. Той обясни огнището на болестта в Сърница със събирането на много хора заради мюсюлманските празници.

Проф. Тодор Кантарджиев – директорът на Националния център по заразни и паразитни болести: Вече 10 души заразяват от 8 до 5 души, значи вървим надолу с разпространението на инфекцията.

Когато ни запитаха къде е Адът, още март месец казахме, че пикът ще е средата или третата третина на април, точно така се случи, но Адът не беше в цялата страна и Адът не беше във всички болници, Адът беше в дадени области, каза проф. Кантарджиев.

Кантарджиев даде пример с Област Видин,където голяма част от лекарския персонал се разболя, което сериозно намали капацитета на болницата.

Проф. Тодор Кантарджиев – директорът на Националния център по заразни и паразитни болести: Тогава министърът на здравеопазването разпореди болницата в Монтана, във Враца, в Лом, Окръжна болница „Св. Анна“ в София приеха голяма част от тези болни в една областна болница Видин. Ако беше станало във всички болници, къде щяхме да ги караме.

Източник: БНТ