Проф. Владимир Чуков: Битката за Сирия е тотална

Битката е тотална, битката е в Съвета за сигурност, на бойното поле и в Женева. Навсякъде има една колизия – Изтокът срещу Запада.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“, цитиран от Дир.бг арабистът проф. Владимир Чуков във връзка с конфликта в Сирия. Според проф. Чуков играта там е много сложна и не е само на бойното поле.

„Не само, че се стига до употреба на химическо оръжие, голямата битка е в Съвета за сигурност. Преди три дена имаше много силна западна атака – американо-френско-английска. Вчера имаше руска контраатака, контраатакувайки ударите, нанесени от САЩ“, посочи той.

По думите му перспективите да се стигне до политическо разрешаване, което да удовлетворява всички, са минимални.

Според него е трудно да се докаже къде ще стигне ескалацията на отношенията между САЩ и Русия.

„Нека да погледнем и това, което излезе от руска страна, че те вече прекратяват сътрудничеството със САЩ относно синхронизирането в сирийското въздушно пространство. Тоест те не гарантират от тук насетне безопасността на американските бойни полети в сирийско небе“, каза проф. Чуков.

Той припомни също, че това не са първите атаки срещу Сирия.

„Преди месец израелската военна авиация нанася удари по различни обекти в Сирия. Съвсем наскоро имаше една двойна атака, едната дори беше насочена срещу конвой с оръжия на Хизбула. Също така имаше атака в цел, която е близко до Дамаск“, посочи още той.