Прогнозата на Блумбърг за 2017: САЩ се изолират, Русия започва експанзия, Европа се въоръжава

Блумбърг направиха своите годишни прогнози за 2017 год., като в тях се включиха 146 анализатори, икономисти и стратези.

Според изданието САЩ и Европа през 2017 година влизат спиралата на политическата несигурност. Масите се обръщат срещу елитите си, а капитализмът навлиза в последния си етап. Това са само процесите, които са започнали през 2016 г. и ще продължат още по-силно да се проявяват през 2017 г.

През 2016 г. изданието беше посочило, като голяма заплаха за световния мир Владимир Путин, а през 2017 г. към него се добавя и Доналд Тръмп. Това са лидерите на двете най-мощни световни държави. Според прогнозите Доналд Тръмп ще следва политика на изолация на САЩ, а Владимир Путин е много вероятно да възприеме политика на експанзия към страните от бившия социалистически блок.

За Европа прогнозите не са добри. Блумбърг бяха прогнозирали, че през 2016 год. Великобритания ще напусне ЕС, което и стана. С това обаче не се изчерпват политическите сътресения. Очакват се големи сътресения на политическо и икономическо ниво. Изданието дава прогнозата си за победа на Марин льо Пен на президентските избори във Франция и загуба на Ангела Меркел на парламентарните избори в Германия.

Отношенията между Европа и Русия ще станат още по-обтегнати. Европейският съюз ще разглежда Русия, като заплаха и ще започне да изисква от държавите-членки да започнат да се въоръжават.

В САЩ Доналд Тръмп ще възприеме политика на изолация, като това ще доведе до изтегляне на американските войски, които са разположени по света. Най-голямо безпокойство има от изтеглянето на американските войски от Южна Корея и Япония.

През 2017 година най-голямата опасност за САЩ ще бъде Северна Корея, която може да изстреля ядрените си ракети към Америка.

Блумбърг посочват, като малко вероятен сценарии да има масови протести в САЩ срещу Доналд Тръмп, които да го съборят от власт или пък щатът Калифорния да обяви независимост и да се провъзгласи за република.