Прокуратурата не вижда „конкретика“ в думите на Рашков, че парите от „Хемус“ са отклонявани към ГЕРБ

Прокуратурата излезе с нарочно прессъобщение, в което се казва, че по време на разпита му в качеството си на свидетел вътрешният министър Бойко Рашков не е посочил никаква конкретика – конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани източените милиони от договорите за строителството на магистрала Хемус.

Според държавното обвинение свидетелят Рашков е определил изказванията си пред БНР като „политически“ и е заявил, че „не могат да бъдат други“.

Той беше разпитан в качеството на свидетел заради свое изявление от 23.12.2021 г. в предаването „Преди всички“ на БНР.

„За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“, каза вътрешният министър в интервюто.

Според прокуратурата днешният разпит на Рашков се е провел по общия ред, като той е поискал да не беше правен видео- и звукозапис.

Съобщението на прокуратурата се разминава с думите на самия МВР министър. След разпита си Рашков обясни пред чакащите го журналисти, че 30-40% от авансовите плащания строителството на АМ ‘Хемус’ са насочвани към партия ГЕРБ.

Той разкритикува работата на прокуратурата, която според него се занимава само със строежа на лот 5, но не и с другите разследвания, направени от МВР. По думите му, „когато започна реализацията на материалите със строежа на лот 5 и бяха арестувани над 10 души, още тогава е имало достатъчно материали, въз основа на които някоя сериозно гледаща прокуратура би внесла предложения за мярка задържане под стража“.

„Заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти, ако задълбоча съвсем, тази цялата информация ще отиде до Борисов. Борисов нищо чудно в определен момент да стане мишена на тази прокуратура“, каза още вътрешният министър.

След изявлението му от партията на Бойко Борисов заявиха, че ще заведат дело срещу Рашков.

„За пореден път Бойко Рашков лъже и хвърля в общественото пространство обвинения без да посочи доказателества за тях! Ето защо ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека докаже твърденията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си“, заявиха от ГЕРБ.

Източник: Petel.bg