Прокуратурата обвини Нено Димов: Съзнателно е източил яз. “Студена”. Грози го затвор до 8 години

Прокуратурата повдигна обвинение на Нено Димов в умишлена безстопанственост и изнесе данни за това, че той съзнателно в продължение на 22 месеца е разрешавал източването на язовир „Студена“, подавайки вода на промишлени обекти, въпреки предупрежденията, че нивото на язовира драматично спада.

Грози го затвор от 2 до 8 години.

Ако не са били тези престъпни действия на министъра на екологията, днес Перник нямаше да бъде с водна криза.

Не е ясно дали става дума за корупция или за безхаберие.

Прокуратурата излезе с подробности за акцията в Перник, причина за която е водната криза в миньорския град.

Според наблюдаващите прокурори бившият вече екоминистър Нено Димов умишлено е източил язовир „Студена“, неполагайки необходимите грижи.

Той е обвинен в безстопанственост, тъй като ако бе положил необходимите грижи, Перник нямаше да е на режим, обясниха от държавното обвинение.

Наказателното производство е образувано преди месец.

Обвинението посочи мотивите, с които повдига обвинения на Нено Димов. Той е задържан под стража за 72 часа.

Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев обяви, че ще поиска Нено Димов да бъде задържан под стража с постоянна мярка за неотклонение.

Това не е краят, това е началото! Искаме да стигнем до всички виновни, заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов. И обяви, че се извършват проверки във всички ВиК на страната.

Ивайло Иванов припомни, че подаването на питейна вода е дейност, засягаща националната сигурност и затова със заповед на МВР и ДАНС днес са разпоредени проверки на територията на всички ВиК дружества в страната.

„Към момента Нено Димов е привлечен като обвиняем в умишлена безстопанственост. Въпреки намаляващия приток на язовира, той е продължавал да подава вода към „Стомана Индъстри“, каза на няколко пъти наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

„В хода на разследването е установено, че мъртвият обем на язовир „Студена“ е достигнат под стопанисването на Министерство на околната среда и водите. Нивото на водата се наблюдава от ВиК, които докладват за нивото на министъра. Установено е, че от началото на 2019 г. нивото е намалявало, за което многократно е бил уведомяван министърът. От своя страна той ежемесечно утвърждава графици и разрешава водоподаването за различни нужди.

Установено е, че Димов в разрез със закона за водите е разрешавал ползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е надлежно и писмено уведомен, че нивото на язовира намалява. Така е нарушил служебните си задължение и е издавал разрешителни за промишлено ползване на определени дружества, макара притокът да е намалял драстично, при това в пъти по-големи обеми.

Освен това не е упражнил добро управление на водите, което е довело до намаляване на питейната вода за Перник“, обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Действията по разследването касаят досъдебно производство, свързано с безстопанственост. Язовир „Студена“ е държавна собственост и като такъв се стопанисва от МОСВ. Нивото на водата в „Студена“ се докладва от ВИК Перник, които докладват на министъра на околната среда и Водите. ВИК дружество е алармирало за намаляването на обема на язовир Студена“, каза в началото на брифинга Сийка Милева.

„Установено е че министърът в разрез със закона за водите е разрешавал водоползване за промишлени нужди на определени дружества, въпреки, че е бил многократно предупреждаван“, добави тя.

„Министърът не е положил достатъчно грижи за стопанисването на яз. Студена, по този начин е довело до значителни щети – изразходването на милиони литри вода, ощетявайки жителите на Перник“, добави Милева.

„В хода на разследването, освен „Студена“ – предмет на проверка е свързан с ремонта на стената, изясняване всички обстоятелства с управлението на водния ресурс на МОСВ, 51% от ВИК дружеството е на МОСВ“, каза наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.

„От събраните 48 тома доказателства считаме, че има престъпно деяние, считаме, че министърът на околната среда и водите е осъществил умишлено това престъпление. Събираме доказателства на всички посоки. Извършени са претърсвания във ВИК, МОСВ, бившият областен на Перник. От МОСВ, кабинета и дома на министъра са иззети документи от дружество „Юлен“, добави той.

„Ако се открият нарушения, ще докладваме на съответните прокуратури, за да преценят действията. Засега проверяваме, за да няма ситуации като в Перник и в други градове“, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов по повод на извършваните проверки на всички ВиК в страната.

Източник: Епицентър.БГ