Прокуратурата с доказателство за „Тад груп“, били казали, че „правителството трябва да се свали“

Обвинението освети част от разговорите във фирма „ТАД груп“, до които са се добрали разследващите.

„Налични са разговори на един от шефовете на фирмата Георги Янков, обвинен в тероризъм, в който той казва: „Бивол“ разполагат с информацията от две седмици…Правителството трябва да се свали с

всички“.

Във видео материал на разговор, проведен на 15.07.2019 г. между 14:05 часа и 14:15 часа (4 часа и 52 минути след публикуването на откраднатата база данни на НАП в интернет пространството) Кристиян Бойков споделя на Георги Янков: „знаеш ли какво почвам да се замислям…тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази…всичко ще приберат като информация за…ще си го приведат такова като информация за вътрешно ползване…ше умръ от смях…………………….. това ще е най-жалко….ще бъде…ха…аз съм го пратил до Бивол и до Ройтерс….така, че…“

Във видео материал Янков разговаря с непознат, като му разяснява: „напратив… то би трябвало да създаде работа за нас по принцип…да не говорим, че Бивол разполагат с информацията от две седмици…“, „…директно с Атанас Чобанов се говори… имай предвид, че те не са пуснати всички… те са пуснати точно на медиите, за да ги верифицират, за да ги видят, че са верни и да видят за какво става въпрос …правителството трябва да си замине със всички … със всички“.

На служебния компютър на Кристиян Бойков е установен файл, създаден на 11.07.2019 година (4 дни преди изтичането на данни на НАП в интеренет пространстното), който съдържа 106 имekd на база данни, идентични с тези на базата данни на НАП, чийто борй е по-голям от изтеклия, а именно 57.

На личния телефон на Кристиян Бойков е намерен файл съдържащ лични данни на лица, зае;ащивисши държавни и публични длъжности – народни представители, съдии, прокурори, следователи, областни

управители, кметове.

Прокуратурата разпространи и снимка от работното място на Бойков, като обяснява, че той пише писмо до медиите от руски анонимен мейл. Данните от компютъра на Бойков са дали информация на разследващите, че на 9 юли, 6 дни преди изпращането на данните на НАП до медиите, е създадена специална папка, от която става ясно, че са търсени данни за премиера, главния прокурор и Делян Пеевски.

На служебния компютър е намерен файл, който съдържа структурата на базата данни на НАП и части от нея, която не е изпратена до медиите.

Прокуратурата открила още 106 имена на база данни, идентични с тези на НАП. От запазена кореспонденция между Бойков и лице с име Иван Петров, става ясно, че Бойков казва, че е ударил една от системите на съда, като името на съда е заличено от прокуратурата. Прокуратурата твърди, че Бойков е открил пропуски в системата на митниците и се възползвал от тях.

В телефона на Бойков е намерен файл с личните данни на публични личности, в т.ч. висши държавници, представителите на местната власт и магистрати.

Прокуратурата разпространи и част от свидетелските показания, според които един от разпитаните казва, че „Но все пак броят на клиентите е недостатъчен, затова не съм сигурен кой го предложи – И. или К., част от политиката на фирмата за набиране на клиенти да бъде тестването на сайтове на различни дружества без тяхно знание и впоследствие да ги набират като клиенти. Тази политика на фирмата се коментираше постоянно в офиса основно между И. и К., като двамата си говореха, че трябва да се изготви списък с най-големите български сайтове, които да бъдат тествани без знанието на техните собственици, като след това бъдат привлечени като клиенти.“

Специализирана прокуратура публикува части от доказателствения материал, събран в хода на разследването по случая с обвинения в кибертероризъм собственик на „ТАД груп“ Иван Тодоров, по повод протеста на Апелативната специализирана прокуратура за определените мерки за неотклонение „парична гаранция“ на Тодоров и двама от служителите във фирмата, и с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Това съобщиха от Специализираната прокуратура. Материалите са публикувани ТУК

Заличени са всички лични данни, факти и обстоятелства, увреждащи интересите на трети страни, както и нецензурни думи и изрази.

Установено е, че има неуспешни опити за нерегламентиран достъп до 49 търговски дружества.

Относно личните данни на магистрати, такива са събирани основно за прокурори и следователи, а папката е със заглавие: „ Ne se chistiiiii“.

Публикувани са и част от свидетелски показания, които ще бъдат представени в цялост на Специализирания наказателен съд:

Установен е видео материал от камера за видео наблюдение от терасата на офиса на “ТАД Груп“ ЕООД, на който е записан разговор между търговския директор на дружеството Георги Янков и Кристиян Бойков, проведен на 15.07.2019 г. между 14:05 часа и 14:15 часа /4 часа и 52 минути след публикуването на откраднатата база данни на НАП в интернет пространството/

Във видео материала Кристиян Бойков споделя на Георги Янков: „знаеш ли какво почвам да се замислям…тея неща дето съм ги изпратил и по медиите сега в момента никой няма да ги отрази…всичко ще приберат като информация за…ще си го приведат такова като информация за вътрешно ползване…ше умръ от смях…………………….. това ше е най-жалко….ще бъде…ха…аз съм го пратил до Бивол и до Ройтерс….така, че…“

Източник: Епицентър.БГ