Прокуратурата с нови доказателства срещу Иван Тодоров, бил казал: Ще свалям правителството хаха

Иван Тодоров в чат група „tad cyber team“: „Ще свалям правителството хаха“.

Това изнесе прокуратурата в новата серия от доказателства срещу собственика “ТАД Груп“, обвинен в побудителство за хакерската атака на НАП.

Именно в чатовете личат разговори, подсказващи евентуална престъпна дейност. Набиващ на очи случаи, касаещи застрахователни дружества. При първия случай, на 3 ноември, 2018 година се води разговор между Бойков и Иван Тодоров, поне според прокуратурата. В разговора соченият за Бойков потребител с име Джон Доу (John Doe) казва, че имал достъп до вътрешната система на въпросната компания, свалил е 7 гигабайта данни със 114 хиляди файла, а потребителят с име Ivan Todorov отговаря следното: „Значи да ги гоним за тестове – ако не, в новините“. Следва поправка, че всъщност е източена база от 18, гигабайта, а разговорът е от 3 ноември, 2018 година.

Бойков/ Джон Доу (John Doe) пише в чат с 44 души в Telegram, че дава каса бира на този, който му пусне IP адреса на новия сървър на НАП. Следва отговор с въпросното IP, както и коментар: „Малко даваш“. Отговорът е: „Добре, айде – и мезе давам“. А иронията на съдбата разкрива и уточнение от Джон Доу: „Хубаво е, че никой друг не ни чете чата“.

Прокуратурата направи публично достояние новите доказателства по делото за хакерската атака срещу НАП.

Те бяха представени по време на гледането на мярката за неотклонение на собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров в четвъртък.

Обвиненият в подбудителство към кибертероризъм беше върнат в ареста, след като магистратите го определиха като общественоопасен.

Към наказателна отговорност са привлечени още Кристиян Бойков и търговският директор на компанията Георги Янков.

Близо година преди 20-годишният Кристиян Бойков да източи данните на над 5 млн. български граждани от информационните масиви на НАП, фирмата „ТАД Груп“ се е занимавала с кибертероризъм.

Това сочат данните, които са публикувани на сайта на Апелативната специализирана прокуратура.

В четвъртък този доказателствен материал бе представен в рамките на открито съдебно заседание пред трима апелативни съдии, които промениха мярката за неотклонение на собственика на „ТАД Груп“ Иван Тодоров от гаранция в размер на 100 000 лв. в „задържане под стража“.

Файловете са четири – два от тях представляват извадки от чатове в „Телеграм“ между Иван Тодоров, Кристиян Бойков и третия обвиняем по делото – Георги Янков, както и с други лица.

Третият файл съдържа свидетелски показания на бивш служител на „ТАД Груп“, който разкрива подробности за схемата, по която фирмата е действала, а именно: първоначално след хакерска атака са били източвани данни от сървърите, след което от компютърната фирма са предоставяли оферта за осигуряването на защита от нерегламентиран достъп. Жертва на този кибертероризъм са станали застрахователни компании и брокери, медии, държавни и банкови институции и др.

Четвъртият файл съдържа информация от представители на изнудваните компании, които потвърждават, че не са имали търговски отношения с „ТАД Груп“. Представители на четири компании – три застрахователни дружества и една медия потвърждават пред разследващите, че не са имали договорни отношения с компанията на Тодоров и съответно фирмата му не следва да притежава достъп до базата им данни.

От комуникацията в „Телеграм“ се разбира, че Кристиян Бойков, представял се с никнейм „John Doe“, се е похвалил как през ноември месец 2018 г. е „ударил“ застрахователен брокер и не би се съгласил да предостави нерегламентирано добитата информация за по-малко от 20 000 (не е уточнено – лева, евро или долари), тъй като става въпрос за 24 GB данни.

Собственикът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров през цялото време е бил наясно с престъпната дейност, която неговите служители осъществяват спрямо компании, които трябва да бъдат „спечелени“ като клиенти.

При един подобен пробив, Тодоров пише в „Телеграм“: Значи да ги гоним за тестове ако не, в новините. В друг разговор, след като е получил информация за източени данни, Тодоров пише: „Да ги криптираме целите. И да ги питам след два дни нямат ли нужда от киберсигурност. Даже няма да ги питам“.

Файловете, от които са заличени личните данни, разкриват, че по подобен начин е действано и при хакерската атака срещу НАП – източената информация първоначално е пратена на „Биволъ“, а по-късно на „Капитал“ и на бТВ.

От комуникацията на Бойков в „Телеграм“ се разбира още, че той е търсил начин да пробие сървърите на НАП още през април месец.

В чат група „tad cyber team“ e установена публикация, в която на 05.03.2019г. Иван Тодоров пише: „Ще свалям правителството хаха“.

Прокуратурата публикува и показания на трима свидетели по делото. От думите им се разбира, че те са били служители на „ТАД Груп“ и са били наясно с нерегламентираните действия на обвиняемите.

Става ясно още, че бивш служител на Иван Тодоров е съобщил на разследващите, че Кристиян Бойков действително се е хвалил, че е хакнал поливните системи пред Народното събрание. „Спомням си че пред мен се е хвалил, че е имал достъп до системата, която управлява водни струи за поливане пред парламента и ни казваше дали искаме да пусне отделни струи и да ходим да видим на място, дали действат“, казва свидетелят И.П.

Източник: Епицентър.БГ