Прокурор: Няма как детето да е убило мъжа във Виноградец

Свидетелски показания за местоположението на детето по време на убийството във Виноградец изключват възможността то да е произвело фаталния изстрел.

Това се разбра днес в Окръжния съд в Пазарджик, където прокуратурата обжалва домашния арест на обвинения по случая Лазар Влайков.

Миналата седмица Районният съд му наложи по-леката мярка за неотклонение, въпреки настояването на прокуратурата той да остане зад решетките.

Засега вече бившият председател на Общинския съвет в Септември е обвинен само за това, че не е взел необходимите мерки за сигурност и от това последвало причиняване на смъртта на 47-годишния ресторантьор Наско Тонкев.

От съдебно-медицинската експертиза става ясно, че раневият канал, през който е проникнал куршумът, е от ляво на дясно и отдолу нагоре. Според окръжния прокурор Васил Малинов има свидетел, който твърди, че 6-годишният Юри е стоял отдясно на Тонкев, така че няма как той да го е убил, съобщи „24 часа“.

Държавният обвинител уточни, че е готова физико-химическата експертиза от натривките за барутни частици. Тя показва, че по ръцете и ръкавите на Влайков и детето има еднакви по химически състав барутни частици, докато по тези на Тонкев – съвсем други. Затова може да се направи заключение, че бойният пистолет „Глок“ е бил държан от Влайков, който го е дал на детето зареден.

На миналото съдебно заседание прокурорът вече заяви, че момченцето е разказало, че е стреляло, като оръжието му било дадено от мъж с кожено яке – а единствено вече бившият председател на общинския съвет в Септември бил с такова.

От новата информация по случая излиза, че малкият Юри е стрелял, заедно с няколко от възрастните гости на рождения му ден (на мястото бяха открити 126 гилзи), но не той е убил Тонкев.

Близките му, които и днес дойдоха в съдебната зала, искат Лазар Влайков да бъде осъден и да влезе в затвора.

Пред съда самият той заяви само, че иска да бъде запазена сегашната му мярка за неотклонение „домашен арест“.

Очаква се решението на съда – ще го върне ли зад решетките или не.

Източник: Дир.бг