Протестиращи родители обявиха война на държавата

На протест пред Народното събрание родители със свещи в ръка обявиха война на държавата.

Това предаде репортер на БГНЕС.

Няколко родителски протеста се състояха пред сградата на парламента. Техните искания бяха за контрол и по-качествени ваксини и решаване на проблемите с т.нар. вдовишки пенсии. Протестираха и родители на деца с увреждания.

„Аз съм потърпевша от ваксините. Искам да отида да ваксинирам детето си без да ме е страх какво ще се получи след това и да се кръстя и моля на Господ“, заяви пред БГНЕС Клара Ласкова. „Детето ми е с БЦЖ, което е много рядко заболяване, но това е лекарска грешка. Три месеца е с гной, а сега ще пие антибиотици за туберкулоза. С първата глътка от живота си то получава болести. Трябва да се даде гласност на това, което се случва в държавата. Трябва да се даде шанс за равнопоставеност децата ни да растат както тези в Германия и Англия. Много е трудно да си родител в тази държава“, категорична бе тя.

„Аз съм тук заради ваксините. Не съм против тях, а искам чисти ваксини, както е било някога и е имало контрол. Не мисля, че сега има контрол“, каза още протестиращата майка. Светлозар Никифоров, който е баща на детенце с увреждания подчерта, че държавата трябва да вземе мерки и да приеме закони, които да защитават правата на гражданите й. „Ние специално искаме Закон за личната помощ и преди 13 дни бяхме пред МС и никой не ни обърна внимание от управляващите“, подчерта той.

От своя страна Васил Николов, който е председател на Инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система подчерта, че години наред се сменят правителства, но няма никаква чуваемост на нуждите и желанията на гражданите.

„Никой не си мърда пръста да свърши нещо, ако не е в негова лична изгода или, ако не му се нареди от някой, от който е подвластен. Никой нищо не прави без изгода. Всичко се прави от немай къде и само, ако някой нареди от горе. Днешният протест има доста искания, но това е социален протест, който е главно заради това, че няма чуваемост. Дали ще бъде за вдовишките пенсии, ваксините, въпросът е, че дори да има някакъв диалог, няма резултат“, каза Васил Николов.

Източник: Епицентър.бг