Протестиращи затвориха АМ „Хемус“, пътя Видин – Кулата, Дунав мост

Протестите срещу ниския стандарт на живота у нас се разрастнаха в цялата страна.

Демонстранти затвориха по различно време АМ „Хемус“ край Нови пазар и пътя за Гърция край Симитли.

Затова там пристигна жандармерия. По-късно за кратко бе блокиран и път Е-79 и край Враца. В Бургас на шествие излязоха 50 автомобила.

За кратко бе блокиран и Дунав мост край Русе.

Протестът в Русе бе организиран в социалните мрежи и обедини две теми – борбата за чист въздух и желанието за по-добър живот.

Протест имаше и в Габрово.

„Какъв е смисълът да се свалят, да започнат да работят. Да си поемат отговорността“, каза протестираща в Габрово, цитирана от БНР.

„Нашето искане продължава да бъде социално равенство в България, на първо място, цените да бъдат изравнени със заплащанията. При новата минимална работна заплата от 560 лв., която е планирана, няма абсолютно никакво равенство”, каза пред БТВ един от протестиращите в Благоевград.

Други поискаха оставка на правителството и депутатите от 240 да станат 90.

Протести има също в Разлог, Банско и Гоце Делчев.

Десетки хора се включиха в пешеходно шествие в центъра на Варна. Те достигнаха до Аспаруховия мост, но пълната му блокада не беше позволена. Основното искане беше за повишаване на стандарта и по-добри условия на живот.

Трийсетина жители на Монтана протестираха в центъра на града с искания за по-добър живот и смяна на политическия строй. С охраната на протеста бяха ангажирани над сто служители на полицията и жандармерията, които освен на мястото, имаха постове и на всички възлови кръстовища и пътища.

Протести имаше и в Лом, както и на пътя за прохода Петрохан край берковското село Бързия. Пътни блокади не бяха допуснати.

Протестно автошествие се проведе в Стара Загора. В него се включиха над 100 коли и мотори. Засилено е полицейското присъствие, има и жандармерия. Затруднено бе движението по маршрута Хасково – Стара Загора и в двете посоки.

В Хасково пък се проведе мирен поход на граждани срещу промените в Закона за вероизповеданията. В него участваха представители на шест евангелски църкви в района. Те смятат, че законопроектът е противоконституционен и подронва устоите на демокрацията.

Евангелските общности протестираха и в Добрич и в Силистра.

В късния следобед бе съобщено, че е е възстановено движението по АМ „Хемус“ край Нови пазар и по пътя над автомагистралата Шумен-Варна. От пресцентъра на ОД на МВР уточняват, че близо час и половина е бил блокиран пътят към София и към Варна. Голяма част от пътуващите преди затворения участък са пренасочвани и са преминавали по алтернативен маршрут.

По-рано днес недоволни от високите цени на горивата, от ниския стандарт на живот и от политическата система в страната шуменци се събраха пред зала „Арена Шумен“. С около 50 коли те се отправиха към п.в. Белокопитово на автомагистралата, който блокираха за кратко. Към тях се присъединиха и около десетина автомобила с протестиращи от Търговище и няколко от Разград, след което се насочиха по автомагистралата към Нови пазар, където направиха същинската блокада. През нея се пропускаха автомобили на специален режим, с малки деца, с бременни жени и пътуващи към болници.

В Благоевград пък преди да се отправят към главния път, водещ на юг, протестиращите направиха автошествие в града. Те се надлъгваха с полицията, блокирала изходите на града, но успяха да излязат и да стигнат до главен път Е-79.

С шествие на над 60-70 автомобила протече четвъртият протест в Благоевград, темата му бе „Социалното убийство на България”, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

В 12.20 шествието, което имаше разрешение само в чертите на града потегли, а всяко кръстовище, водещо към ГП Е-79 бе преградено от жандармерия и полиция. Колоната отиде до кръговото при АУБ, след което се върна и спря при старите гробища. Там в 12.50 организаторът Александър Стамболийски обяви, че протестът свършва, и поиска да се разотидат към домовете си. Началникът на Второ РПУ му каза, че трябва да се върнат обратно до ЮЗУ и от там да се разотидат. Последва разговор по телефона с директора на ОД МВР комисар Николай Хаджиев, който им разреши да се изтеглят поетапно.

Така част от протестиращите се върнаха към града, след което поединично се отправиха към Е-79, където в 13.30 ч блокираха пътя с викове „Оставка!“.

Източник: Епицентър.бг