Протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на КЕВР, полицията им попречи

Протестиращите се опитаха да нахлуят в сградата на КЕВР, но полицията им попречи, предаде агенция „Фокус“.

Граждани излязоха на поредния си протест пред сградата на Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) срещу заложеното увеличение на цената на водата, съобщи БГНЕС.

Малка група протестиращи се събра пред входа на КЕВР с намерение да попречи на членовете на регулатора да влязат на днешното закрито заседание за окончателното приемане на цените на ВиК услугите за 2019 г.

Очаква се цените да бъдат изменени в 27 населени места, а най-скъпата вода ще плащат гражданите на Варна, Добрич, Шумен и Враца, където цената за кубик ще надскочи 3 лв. Поскъпване се очаква още и в столицата. Единственото място, където се предвижда поевтиняване на услугата е Кърджали, но то ще бъде минимално и в размер на около 1,5%.

„Надявам се да чуят нашите искания. В тази държава съм забелязал, че ако не се вдигне вой, никой не обръща внимание. Всяка едно покачване на цените на ресурсите повлича като лавина цените на всички стоки. Обикновеният гражданин е притиснат като в менгеме и няма къде да бяга“, споделя 71-годишният Красимир Симеонов, един от участниците в протеста.

Протест съпътстваше и общественото обсъждане на цената на водата, провело се на 17 декември. Освен за отпадане на увеличението, тогава протестиращите настояха и за изготвяне на цялостен анализ на ВиК сектора.

Те бяха подкрепени от омбудсмана Мая Манолова, според която повишаването на цената е недопустимо заради „ниските доходи“ и „социалната непоносимост“. Освен цената на водата, на днешното си заседание КЕВР обсъжда и цените на природния газ за първото тримесечие на следващата година.

Източник: Епицентър.бг