Протестите в Румъния не стихват: Над 100 000 протестираха снощи в Букурещ

Румъния е залята от протестна вълна, която е най-голямата в страната след падането на комунистическия режим на Чаушеску през 1989 година.

През изминалата вечер само в румънската столица излязоха да протестират над 100 000 души срещу корупцията в страната. Техните искания са правителството да отмени поправката в закона, която на практика ще освободи от затвора чиновници и политици, които са взели подкуп до 48 000 долара.

„Това е абсурдно! Сегашното правителство с тези си действия срива всичко постигнато през изминалите години в борбата с корупцията в страната“, коментира пред RT протестиращ в Букурещ.

Правителството е заело твърда линия и няма намерение да се съобрази с протестиращите.

В същото време протестиращите скандираха „Полицията е с над“ и подаряваха цветя на органите на реда, мобилизирани да охраняват протеста.

Освен в Букурещ и в почти всички други румънски градове излязоха хората да протестират, като техният брой е бил общо над 100 000 души.

По повод протестите не закъсняха и оставките в правителството. Вчера подаде оставка в знак на протест срещу поправките в закона министърът на търговията в Румъния.