Проверяват до средата на декември гражданството Кирил Петков

Снимка: БНЕС

Налага се още по-дълга проверка за гражданството на Кирил Петков.

До средата на декември е удължен срокът на проверката за гражданството на бившия служебен икономически министър Кирил Петков.

Тя започна в края на август, след като прокуратурата беше сезирана по електронната поща, че той има и българско, и канадско гражданство.

Че има проверка срещу Петков прокуратурата съобщи почти месец след образуването ѝ и ден след като Конституционния съд обяви, че съпредседателят на „Продължаваме промяната“, който се спряга и за бъдещ премиер, е бил с двойно гражданство на 10 май – дата, от която е президентският указ за назначаването му за министър. Той обаче е декларирал, че има само българско гражданство, което според юристи, означава, че е подписал документ с невярно съдържание.

От прокуратурата информираха, че ще бъдат изискани всички относими към казуса документи от Конституционния съд. Това вече се е случило.

Пред БНР говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев обясни, че удължаването е максималното възможно и се е наложило, за да се изчакат документи от Антикорупционната комисия, пред която – като служебен министър, Петков е имал задължението да подаде декларация за несъвместимост.

След тази дата, наблюдаващият прокурор ще има още месец, за да каже – има или не данни за извършено от Петков престъпление, уточни Кръстев.

Днес се чака отговор на същия въпрос по отношение на главния прокурор Иван Гешев. Сигнал срещу него – отново в спецпрокуратурата, подаде служебният вътрешен министър Бойко Рашков – за неправомерно разгласяване на специални разузнавателни средства. Проверката е приключила, каза прокурор Кръстев, но как – ще е ясно по-късно през деня.

Източник: Petel.bg