Първанов: Мажоритарната система на Слави може да „мутризира“ изборите в България

„Изцяло мажоритарната система с пълно мнозинство крие множество рискове и аз имам своите съмнения за нея. Моята идея винаги е била смесена избирателна система 50/50 по германски модел, защото отдавна съм осъзнал и необходимостта хората да избират повече личности“.

Това заяви в ефира на „България он еър“ основателят на АБВ и президент на България (2002-2012) Георги Първанов, цитиран от Епицентър.

„Опитът, който имаме до момента ни показва, че ни отсъства истинския мажоритарен подход. Ако анализираме, например, преференциалния вот, който също е една добра идея сама по себе си – там влязоха много съмнителни фигури. Изводите са, че когато има 100 процента мажоритарност, наистина има опасност да се „напазаруват“ страшно много депутати. Защото, например, кмет на малка община, мобилизирайки всички, включително и вота на малцинствата, успява да постигне преференция, която да го изтика на челно място. А какво остава тогава за онзи, който може да плати много повече? Или за онези, които не са просто изразител на корпоративния вот?“, коментира Първанов.

„Мен ме плаши перспективата да се „мутризира“ отново изборния процес. Ще се объркат много нещата. Малките партии и с тях възможността за повече мнения, и ако щете за интелигентна политика, ще се сведат до минимум. Но ще се стигне и до там да се прилага това, което видяхме като наченки на тези избори. Големите партии се разбраха с големите играчи и им дадоха места в лисите си. Т.е. на хора, които нямат нищо общо с политиката, освен че изразяват един външен за нея интерес. Т.е. едно бъдещо правителство ще изглежда съмнително от гледна точка не на възможността то да бъде съставено, а да бъде работещо“, каза още той.