Първанов похвали Борисов: Добре е, че правим сега обща история!

„Добре е, че имаме обща история с Македония.

По-добре е, че правим обща история сега.

Добре е, че се скъсява дистанцията. Далеч по-важно е да се изгради Коридор №8. Това ще бъде бум в отношенията ни, дори културен. Добре е, че Борисов и Заев поеха ангажимент за Коридор №8, защото това е въпрос, който търкаляме вече 25 години.

Такава положителна оценка даде президентът Първанов за действията на Борисов по нормализиране на отношенията ни с Македония.

Парите за АЕЦ „Белене“ не са погребани, заяви категорично в предаването „Тази сутрин“ по БТВ президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов. Да кажат къде в света има губеща АЕЦ, коментира той изявления от противници на проекта, които посочват, че проектът ще е прекалено скъп и губещ. Първанов зададе и друг риторичен въпрос: Къде в света има частна ядрена централа?

„Поздравявам правителството, че потърси експертизата на БАН за проекта АЕЦ „Белене“. Важното в доклада, е че той доказа необходимостта от развитие на ядрена енергетика. Аз съм за варианта със сериозно държавно участие. Тези пари се инвестират в един проект, който дава най-евтината електроенергия“, изтъкна Георги Първанов.

В региона има дефицит от електроенергия. Ако не го запълним ние, ще го направят турците, които пускат през 2021 г. своята атомна централа, посочи Първанов.

„Големият енергиен шлем стана „турски шлем“. Ердоган го взе. Сега имаме малък шанс да се върнем в играта – да построим АЕЦ „Белене“, да изградим газов хъб и т.н.“, заяви Първанов.

Бившият държавен глава коментира и идеите на ГЕРБ да се промени конституцията, за да се премахме давността за приватизацията. Приватизацията беше направена калпаво, смята Първанов. И припомни: „Аз съм първият, който предложи ревизия на приватизацията, но с комисия, като тази за досиетата.“ Коментира и, че никой не е пречил на прокуратурата през годините да разследва приватизационни сделки.

Ако изхвърлим историята през вратата, тя ще върне през комина.
Така президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов коментира съвместното заседание на българското и македонското правителство в Струмица.

„Добре е, че имаме обща история с Македония. По-добре е, че правим обща история сега. Добре е, че се скъсява дистанцията. Далеч по-важно е да се изгради Коридор №8. Това ще бъде бум в отношенията ни, дори културен. Добре е, че Борисов и Заев поеха ангажимент за Коридор №8, защото това е въпрос, който търкаляме вече 25 години. Дори и Берлускони ангажирахме“, каза още Първанов.

„Не бива историята да бъде забравяна, а да бъде прочетена разумно и да не пречи на политиците да си вършат работата. По-важно от споразуменията е, че двамата премиери Бойко Борисов и Зоран Заев се събират и дори и да не решават проблемите, говорят за тях. Това е знак за хората от двете страни на границата“, смята Първанов.

С Борис Трайковски сме се виждали по 15 пъти на година, бяхме приятелски семейства, посочи Първанов, коментирайки какво се е правило преди за сближаване на двете държави.

Ние не бива да ревнуваме от добрите отношения между Скопие и Белград, трябва да гоним нашите въпроси, смята бившият държавен глава.

Георги Първанов коментира предпазливо темата за това Българската православна църква да стане църква майка на Македонската. Каза, че й симпатизира, но предупреди, че трябва да се спази каноничното право. В Светия синод има по-големи патриоти от нас, изтъкна Първанов.

В края на разговора в студиото на БТВ Георги Първанов коментира и отстраняването на председателя на парламента Димитър Главчев, който изгони от пленарната зала лидера на опозицията Корнелия Нинова. С новия председател на опозицията няма да й е по-лесно, изтъкна Първанов.

Източник: Епицентър.бг