Първи сблъсъци на границата: Герджиков прати жандармерия срещу патриотите

Четири часа след обсадата на трите гранични пункта – „Капитан Андреево”, „Лесово” и Малко Търново, ситуацията е на път да излезе извън контрол. Преди минути жандармерия е разкъсала живата верига от патриоти, препречили с телата си пътя на изборните туристи в България, съобщи Десант.нет.

Сблъсъци има в Малко Търново и на ГКПП Капитан Андреево”, където са лидерът на НФСБ и съпредседателите на коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО” Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, кандидатите за депутати Славчо Атанасов и Борис Ячев и евпродепутатът Ангел Джанбазки.

„Ще пазим България с телата си от всякакви опити да се повлияе от чужда държава на изборите. Това е наш патриотичен дълг! Няма да отстъпим и няма да мръднем оттук! Нека полицията да ни извлече насила и да види българският народ!“, заяви от границата Валери Симеонов.

Атаката срещу патриотите е била координирана от София. Минути преди жандармерията да започне да блъска хората, служебното правителство на Огнян Герджиков излезе с прессъобщение, че „във връзка с усложнената обстановка на гранично-пропускателните пунктове и струпването на протестиращи, които блокират свободното преминаване на държавната граница, министър-председателят проведе спешно съвещание с министъра на вътрешните работи, председателя на ДАНС и Главния прокурор.

Участниците в срещата бяха единодушни, че свободното движение през граничните контролно-пропускателни пунктове следва да се гарантира незабавно, в унисон с националното и международното право. Ако след отправените многократно призиви към участниците в блокадите на границата движението не бъде възстановено, органите на реда ще предприемат предвидените по закон мерки».

В Малко Търново е пострадал един от протестиращите, който брутално е бил изблъскан и съборен на земята.

Жандармеристи отстраниха протестиращите на ГКПП „Капитан Андреево“ от пътя, съобщи по-рано БНР. След петчасова блокада се стигна до сблъсък между протестиращи и жандармеристи.

120 полицаи и жандармеристи атакуваха колоната, която спря движението по платната вход и изход. Образуваха се колони от чакащи автомобили, в тях имало болни хора, които трябвало да преминат на наша територия. Поради това униформените предприели настъплението срещу блокадата, аргументира се БНР.

Полицията е изтласкала протестиращите от едното платно. Правят се опити хората да бъдат изтласкани в палатковия лагер, който вече е издигнат покрай пътя. Очаква се всеки момент да бъдат пуснати колоните от автомобили.

Пред „Фокус“ съпредседателят на патриотите Валери Симеонов алармира, че от турска страна са предприели нова тактика – свалят хората с рейсове и ги карат да минават пеша.

„Стигна се до сблъсък и отблъснахме една група“, обясни той. „Как ще се развият занапред събитията зависи и от българските институции и от управляващите в настоящия момент“, коментира Симеонов.

Според него обстановката на ГКПП „Капитан Андреево“ е изключително напрегната, полицейското присъствие е засилено.

Според него напрежението може да ескалира, защото автобуси продължават да докарват хора на границата. „Тук сме някъде около 500 човека. Организирали сме се на смени, ако трябва, ще дойдат още хора“, каза още лидерът на НФСБ.

На граничния пункт „Малко Търново“ също е имало сблъсък между полицаи и протестиращи.

След това два автобуса, пътуващи по редовна линия Турция – България, са пропуснати през блокадата.

Източник: www.Desant.Net