Путин: Газовата криза в Европа е следствие от неработещия капитализъм, моделът му е изчерпан

Газовата криза в Европа е следствие от неработещия капитализъм.

Това заяви руският президент Владимир Путин на заседание на Международния клуб „Валдай“ в четвъртък, предават ТАСС и Агенция „Фокус“.

„Това, което виждаме сега на енергийните пазари, вероятно ще говорим за това отново, това е проява на самия капитализъм, който не работи“, каза той, припомняйки, че цената на газа в Европа вече надхвърли 1000 долара за хиляда кубически метра при регулация на пазара.

Съществуващият модел на капитализма се е изчерпал, заяви още Владимир Путин.

„Всички казват, че съществуващият модел на капитализма, а той е основата на социалната структура в по-голямата част от страните, се е изчерпал“, каза държавният глава.

Според него в рамките на този модел вече няма изход от „кълбото на все по-заплитащите се противоречия“.

„Навсякъде, дори в най-богатите страни и региони, неравномерното разпределение на материалното богатство води до задълбочаване на неравенството“, добави държавният глава.

Многовековната доминация на Запада на международната арена отстъпва място на по-многообразна система, изтъкна Путин.

„Промененият баланс на силите предполага преразпределение на дяловете в полза на онези растящи и развиващи се страни, които и досега се чувстват пренебрегнати. Направо казано, господството на Запада в световните дела, което започна преди няколко века и стана почти абсолютно за кратък период в края на XX век, отстъпва място на много по-многообразна система“, каза руският лидер.

Природните катаклизми в съвременния свят са се превърнали в „едва ли не норма“ и вече не е възможно да се отрекат климатичните деформации и деградацията на околната среда, категоричен е президентът.

„Климатичните деформации и деградацията на околната среда са толкова очевидни, че дори и най-небрежните обикновени хора не могат да ги отрекат. Човек може да продължи да води научни дебати за механизмите на протичащите процеси, но е невъзможно да се отрече, че тези процеси са се влошили и нещо трябва да се направи. Природните бедствия са суши, наводнения, урагани, цунами, те почти са станали норма“, каза той.

Манията по борбата с расизма създава още повече граници между хората, заяви още руският президент. В тази връзка той цитира думите на Мартин Лутър Кинг.

„Противодействието на проявите на расизъм е необходимо, благородно нещо, но в новата култура на отмяна те се превръщат в обратна дискриминация, тоест „обратен расизъм“, каза той.

„Натрапчивото подчертаване на расовата тема още повече разделя хората“, уверен е руският лидер. „Но мечтата на истинските борци за граждански права беше точно заличаването на различията, отказът да се разделят хората по цвят на кожата. Нека ви напомня, че специално помолих колегите си да вземат този цитат от Мартин Лутър Кинг, той каза, както си спомняте: „Мечтая да дойде денят, в който четирите ми деца ще живеят в страна, където няма да бъдат съдени по цвета на кожата им, но според личните им черти“. „Това е истинската ценност“, подчерта Путин.

Дискусията в западните страни относно половите права на мъжете и жените е преминала границите и е станала фантасмагорична, изтъкна още руският президент.

„Дискусията за правата на мъжете и жените се превърна в абсолютна фантасмагория в редица европейски страни“, заяви руският лидер.

Путин добави, че Западът погрешно поднася тези въпроси под „знамето на прогреса“. Той отнесе към това и идеята за правото на детето да определя самостоятелно пола си, наричайки го „престъпление срещу човечеството“.

Източник: Епицентър.бг