Путин идва на 3 март у нас за честванията на 140 г. от Освобождението на България

Заместник-председателят на БСП и бивш служебен вицепремиер Деница Златева съобщи, че следващата година отбелязваме 140 г. от Освобождението на България, което може да даде нов импулс в международните отношенията. „Има покана и уверение, че на честванията ще присъства и руският президент Владимир Путин.“

Това обяви зам.-председателят на БСП и служебен вицепремиер Деница Златева по БНТ, съобщиха от пресцентъра на НС на БСП.

Златева добави, че „Русия е важен партньор в глобалния свят и трябва да има сътрудничество, особено по теми като международния тероризъм”.

Според информация на Еицентър.бг руският президент е приел поканата на българския президент Радев двамата да бъдат патрони на честванията за 140 годишнината от Освобождението на България. Българският държавен глава е изпратил преди месец писмо-покана до Владимир Путин и е получил утвърдителен отговор. Путин бе в България за 125 – и 130 – годишнината от Освобождението ни.
Последното посещение на Путин беше в качеството му на премиер през 2008 година и то бе по покана на премиера Борисов. Вече почти 10 години, откакто Путин е президент, не е имал визита в България. И основната причина за това е поведението на президента Плевнелиев и яростната му антируска политика.

Деница Златева посочи и приоритетите за европредседателството ни – миграция и сигурност – изключително важни за България. Очаква се да се случат важни законодателни промени, свързани с европейската система за предоставяне на убежище – Дъблинското споразумение. Тя обясни кои са основните приоритети на Българското председателство. Другият приоритет е свързан с конкурентоспособността, растежа на икономиката, заетостта.

Като такъв е изведена и защитата на онеправданите, на социално слабите. Енергийният съюз е друг приоритет: „Важен е от гледна точка на енергийната диверсификация, интерконекторните връзки”- посочи Златева. Петият важен приоритет е ролята на Европейския съюз на глобалната, световната сцена. „Ние обаче трябва да изработим и нашите национални приоритети”, посочи тя и допълни, че трябва да се обърне внимание на теми като: Западните Балкани, кохезионната политика, изравняване на стандартите на икономическото и социалното развитие на отделни региони и на самите държави в съюза.

Според зам.-председателя на БСП дебатът за приоритетите на държавата ни не може да бъде само в рамките на ресорните министерства, но и в парламента, както и да има публични дебати. „Важно е да покажем, че сме готови за председателството и да изградим доверие към нас”, обясни Златева.

По повод Западните Балкани, Деница Златева обясни също, че ние държим много на договора за добросъседство с Македония. „Той засяга редица от спорните въпроси, но също може и да се надгражда”, обясни тя и изрази надежда, че той скоро ще бъде подписан. Тя предложи България да приеме и декларация, по примера на други държави, в която да са посочени много ясно ангажименти от страна на ЕС към европейското бъдеще на Западните Балкани.