Путин към френските репортери: Искате ли Франция да воюва с Русия?

Френският президент Макрон използва личен контакт с Путин, за да намали напрежението около Украйна.

Това, може би, има значение, защото е малко вероятно технократски икономически санкции на Запада да влияят на централизирана система на управление, в която решенията се взимат общо взето еднолично от върха й – в този момент Путин.

Русия ще направи, каквото трябва, за да се намери подходящ за всички страни компромис, но остават и предупрежденията за война, ако Украйна влезе в НАТО, предаде bTV. Това обяви президентът Владимир Путин след вчерашната среща очи в очи с френския си колега Еманюел Макрон в Москва, предаде Новините.бг.

„Искате ли Франция да влезе във война с Русия?”, заяви Путин, отговаряйки на въпрос на френски журналист, твърдейки, че Украйна ще се опита да си върне Крим – украинският полуостров, който Русия анексира през 2014 г. „Ето какво ще се случи!”, каза Путин. Крим беше незаконно окупиран преди осем години – акт, който и до днес не е признат от международната общност. Еманюел Макрон заяви, че в момента Европа се намира в ситуация на изключително напрежение, каквото не е имало „през последните десетилетия”, пише Факти.

Путин оцени усилията на Франция за намиране на решение на кризата около Украйна. По думите му обаче няма да има победители, ако европейските страни бъдат въвлечени във въоръжен конфликт с Русия в случай, че Киев бъде приет в НАТО и се опита да си върне Крим. За Макрон следващите няколко дни ще са от ключово значение за деескалация на напрежението.

Източник: Petel.bg