Путин: Никой не одобрява войната, но Западът не ни остави друга възможност за действие

Президентът на Русия Владимир Путин за първи път назова инвазията в Украйна с думата „война“ и по този начин сложи край на използваната досега от Кремъл реторика, според която конфликтът в източноевропейската страна представляваше „специална военна операция“.

,,Никой не одобрява войната. Загубата на животи е една голяма трагедия. От друга страна обаче поведението на Запада не ни остави друга възможност за действие“, отбеляза Путин по време на официалното си посещение в Иран.

Това е първият път, в който руският държавен глава споменава думата „война“ публично, откакто започна инвазията в Украйна на 24 февруари, припомня Infobae.

По думите на Путин конфликтът има своя генезис и той е в действията, предприети от Запада през последните години, както и разширяването на НАТО до границите на Руската федерация.

Някои европейски държави заявяваха, че не са съгласни с членството на Украйна в НАТО, но в крайна сметка, под натиска на САЩ, промениха решението си, посочи още Путин и допълни, че така те са загубили своите суверенитет и независимост.

Източник: Novini.bg