Путин няма да поздрави Байдън, докато не излязат официалните резултати

Напрежението между Русия и САЩ сякаш ескалира още със самото избиране на Байдън за президент.

Кремъл съобщи днес, че Владимир Путин очаква обявяването на официалните резултати от президентските избори в САЩ, за да честити на победителя, тъй като победата на Джо Байдън е оспорвана от Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Смятаме, че е правилно да изчакаме официалните резултати от състоялите се избори. Бих искал да припомня, че президентът Путин многократно каза, че ще уважи избора на американците, какъвто и да е той“, каза пред журналисти говорителят на руското президентство Дмитрий Песков.

Путин поздрави Тръмп за победата му през 2016 г. малко повече от час, след като прогнозите на американските медии го обявиха за победител. Песков добави, че тогава не е имало съдебно оспорване на резултата.

За разлика от повечето страни по света, Китай, Русия, Мексико и Бразилия не са честитили на Байдън.

Тръмп отказа да признае победата на съперника си, обявена в събота, заявявайки, без да приведе доказателства, че е имало измами в полза на демократа, и че ще прибегне до съдебни действия срещу тях.

Председателката на руската централна избирателна комисия Ела Памфилова днес застъпи същата теза и каза, че гласуването по пощата в АЩ е оставило „огромни пространства“ за възможни изборни измами. Според Памфилова системата за гласуване по пощата в САЩ би позволила по-специално многократно гласуване, загуба на „нежелани“ бюлетини и увеличаване на броя на гласовете, „подадени“ от починали лица.

Гласуването по пощата, критикувано от Тръмп като средство за измама, тази година се увеличи значително заради пандемията от коронавирус.

Откакто Москва беше обвинена в намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г. в полза на Тръмп, руско-американските отношения непрекъснато се влошават. Американският милиардер винаги е отричал да се е възползвал от руска помощ, както и Путин отрича Русия да му е помагала въпреки заключенията на американски разследващи, довели до санкции срещу Русия.

Избирането на Джо Байдън рискува да увеличи допълнително напрежението, тъй като бившият вицепрезидент на Барак Обама винаги е обещавал повече твърдост в отношенията с Москва, докато Тръмп не криеше възхищението си от руския президент, отбелязва АФП.

Според Песков Путин е готов да работи с всеки президент на САЩ, а Русия се надява, че със „следващия“ ще е възможно да има диалог и да бъдат договорени начини за нормализиране на двустранните отношения.

Източник: Petel.bg