Путин: От 1 април прекратяваме договорите на страните, които не плащат в рубли

Руският президент Владимир Путин заяви, че е подписал указ за нова процедура за извършване на плащания за руски газ с неприятелски държави в рубли.

Toва съобщи РИА новости.

Тези държави ще трябва да открият сметки в руски банки, като процедурата ще влезе в сила от 1 април.

„Ако неприятелските страни не плащат в рубли от 1 април – ще считаме това за неизпълнение на газовите договори, като в този случай съществуващите договори ще бъдат прекратени“, заяви Путин.

„САЩ се опитват да насочат Европа към скъп американски втечнен природен газ, което подкопава конкурентоспособността на европейските компании, а Европа е изправена пред широкомащабна деиндустриализация и загуба на работни места заради американските действия“, коментира още той.

Указът на Путин за плащане на газ в рубли за доставки в неприятелски страни се отнася само за доставките по газопроводите на „Газпром“.

„Газпромбанк“ е определена за банка, която има право да открива специални сметки в рубли за чуждестранни купувачи, за да плащат за доставките на газ.

По-рано Путин нареди на Газпром, Централната банка и правителството да организират преминаването към рубли на плащанията за доставки на газ за неприятелски страни до 31 март. Европейската комисия заяви, че тази практика е неприемлива, а германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че страните от Г-7 няма да направят това.

Въпреки това, според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, Русия няма да прави благотворителност: ако няма плащане в рубли, няма да има и газ за Запада.

Правителствената комисия за чуждестранни инвестиции ще може да издава разрешения за плащания за газ, които не са в рубли, съгласно президентски указ.

Източник: glasove.com