Путин попари критиците си в Русия, какво им отнема

Руският президент Владимир Путин предложи поправки в законопроект, който ще позволи на Москва да отнема паспортите на граждани, които не са се родили в Русия и са придобили руско гражданство на по-късен етап.

В кои случаи?

Ако критикуват войната му в Украйна, или както в Кремъл я наричат – „специална военна операция“.

Промените очевидно са насочени към украинците, които са получили руски паспорти по време на окупацията. Много украинци са били принудени или не са имали друг избор, освен да сменят гражданството си поради заплахите, отправени им от руските войски, пише Kyiv Independent, цитиран от „Актуално“.

Измененията бяха предложени към законопроект, който до момента е приет само на първо четене. Сред действията, които според Путин представляват „престъпления“, са „разпространяване на фалшификати“ за войната или „дискредитиране на руската армия“, съобщава руската независима медия „Медуза“, като се позовава на управлявана от Кремъл информационна агенция.

„Участието в дейността на нежелана организация“ също беше добавено към списъка на „престъпленията“, което би позволило на Москва да отнема паспорти при „нарушение“.

Изменението на законопроекта идва два дни след като Русия претърпя една от най-унизителните си загуби на бойното поле – в Херсон. Това бе единственият областен град, който войниците на Путин успяха да превземат след инвазията през февруари.

Откакто започна пълномащабна война в Украйна, Кремъл затяга правилата за отразяване на събитията на фронта в местните медии, за да забрани съдържанието, което смята за неблагоприятно.

Източник: standartnews.com