Путин: Русия е готова да отговори на всякакви допълнителни санкции

Докато страните от Г-7 обсъждат възможността за ограничаване на цените на руския петрол, руският президент Владимир Путин заяви, че ще отговори на всякакви допълнителни санкции от Европейския съюз и Съединените щати.

Tова пише Yahoo News Japan , един от най-големите японски интернет портали .

Руският президент не отрича, че санкциите срещу Русия вредят на икономиката на страната, но западните страни, които вече изпитват затруднения поради рязкото покачване на цените, ще пострадат още повече.

Той също така предупреди Запада: „По-нататъшното използване на политиката на санкции може да доведе до още по-тежки, без преувеличение – дори катастрофални – последици на световния енергиен пазар“ .

В страните от Г-7 това изявление предизвика опасения, че Русия няма да намали износа на петрол в отговор на ограничаването на цените за него.

Цените на черното злато ще растат, това ще навреди на страните от Европейския съюз, смята авторът на статията Такахиде Киучи .

„Кремъл вече отвърна на Европа, като намали износа на природен газ. През юни доставките на газ за Германия чрез подводния газопровод „Северен поток 1″, свързващ Русия и Германия, бяха намалени с 60%. След това, на 11 юли, доставките за Европа бяха прекъснати през този газопровод, ” пише той.

Авторът на статията не е сигурен, че спирането на газопровода наистина се дължи на подлагането му на планирана техническа проверка, както е заявено от оператора, и смята това за ответни санкции от руското правителство.

Международната енергийна асоциация (МАЕ) призовава Европа да се подготви за пълно спиране на доставките на руски газ. Френският министър на икономиката и финансите Бруно Льо Мер също каза: „Нека бъдем готови за пълно спиране на руския газ. Това е най-вероятният сценарий в момента.“

Ако доставките на руски газ за Европа бъдат напълно прекъснати, икономиката на ЕС ще бъде в трудна ситуация през зимните месеци. Ще бъде трудно да се компенсират запасите от газ за зимата поради внос от други региони, смята авторът на Yahoo News Japan .

На 26 юли Европейският съюз планира да проведе заседание на Съвета на министрите на транспорта, съобщенията и енергетиката, за да обсъди план за действие в извънредни ситуации.

„Изострянето на санкционната война с Русия ще нанесе по-сериозен удар на европейската икономика, която зависи от руските енергийни доставки “, заключава изданието.

Превод: ЕС

Източник: Pogled.info