Путин: Русия не се стреми нито към глобална доминация, нито към експанзия, тя иска равна и неделима сигурност за всички

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия не може да влияе на изборите в САЩ, като подчерта, че Америка е велика държава, а не бананова република.

„Наистина ли някой мисли сериозно, че Русия може да повлияе на избора на американския народ? Да не би Америка да е бананова република? Америка е велика държава“, каза Путин на пленарната сесия на дискусионния клуб „Валдай“, цитиран от руските медии.

Президентът отбеляза, че в хода на кампанията трябва да се води дискусия за непосредствените проблеми на САЩ, а не за някаква митична руска намеса.

„Къде по-просто е да отвличаш вниманието на хората чрез т.нар. руски хакери, шпиони, агенти за влияние и т.н“, каза още Путин.

За глобализацията и стремежите на Русия

Русия не се стреми нито към глобална доминация, нито към експанзия, тя иска равна и неделима сигурност за всички. Противоречията в света, свързани с преразпределение на политическата мощ и икономическото влияние, нарастват, отбеляза Путин.

„В криза се оказа самият проект за глобализация, а в Европа вече говорят за несъстоятелността на политиката на мултикултурализъм“, отбеляза президентът.

За НАТО

„Създадените още по времето на Студената война и явно изгубили своята същност структури като НАТО, въобще не са се адаптирали към новите условия, независимо от приказките за това“, заяви руският държавен глава.

Путин съжалява, че личните му договорености с американския президент Барак Обама, не са сработили и във Вашингтон са се намерили сили, които са нарушили тези планове.

„Не ни се удава да спрем кръвопролетието и да стартираме политическия процес. Въпреки дългите преговори, огромните усилия и сложните компромиси, за да създадем единен фронт срещу тероризма“, призна Путин.

„Не сработиха и нашите лични договорености с президента на САЩ, във Вашингтон се намериха сили, които направиха всичко, тези договорености да не бъдат реализирани.

За западната пропаганда

Путин съжалява, че Русия не разполага с такива глобални средства за пропаганда като САЩ.

„Иска ми се и на мен да имам такава пропагандистка машина в Русия, но за съжаление, няма такава. Ние не разполагаме с такива глобални средства за масова информация като Си Ен Ен, Би Би Си и някои други. Засега нямаме такива възможности“./Епицентър.бг