Путин: Русия създаде съвременна Украйна! Победата е наша!

„Не мога да не припомня как се формира Съветският съюз, когато Русия създаде съвременна Украйна. Русия създаде съвременна Украйна!“.

Това заяви руският президент Владимир Путин от сцена, построена на Червения площад в Москва.

Той нарече днешния ден „без никакво преувеличение исторически ден – ден на истината и справедливостта“, предаде Би Би Си.

Путин прикани присъстващите да изпратят на жителите на анексираните украински територии „сигнал за нашата подкрепа, уважение и възхищение от тяхната саможертва“. „Предлагам да го направим силно – за да чуят гласа на Червения площад на хиляди километри“, предложи президентът, след което тълпата три пъти извика „Ура!“.

На площада звучаха съветски и руски песни, познати от филмите за Втората световна война, наричана в Русия Отечествена, под какъвто стил руската пропаганда се опитва да прокара и войната в Украйна.

„Патриотичното настроение“ на Червения площад вдигна ултрадесният националист актьор Иван Охлобистин, бивш православен поп, чийто свещенически сан е отнет от Руската православна църква и който има наложена забрана за влизане в Украйна. Изпаднал в някаква истерия Охлобистин се опита да надъха публиката и да обяви война на целия свят. Американската анализаторка на руските медии Джулия Дейвис сподели фрагмент от речта и коментира изявата на националиста така: Луда руска знаменитост казва на „стария свят“ да трепери, защото Русия идва със своята „свещена война“.

„Рано или късно ще се случи това, което всички очакват. Рано или късно ние ще победим. Сега има мнение, че скоро специалната военна операция ще я преименуват на антитерористична операция, някои казват, че това ще бъде дори Отечествена война, но аз мисля, че и това е недостатъчно. Правилно е да бъде наречена Свещена война. Свещена война! Съществува такова древноруско междуметие „гойда“, означаващо призив към незабавно действия. Ах, как ни липсват сега такива бойни призиви. Гойда, братя и сестри. Гойда! Бой се, Старий Свят, лишен от истинска красота, истинска вяра, истинска мъдрост, управляван от безумци, извращенци и сатанисти. Бой се, ние идваме! Гойдаааа! Гойдааааа!“

Източник: OFFNews