Путин: САЩ използваха терористи, за да дестабилизират Русия

САЩ се заиграваха с терористичните групировки в Чечения, за да дестабилизират обстановката в Русия

Това заяви руският президент Владимир Путин в интервю с американския режисьор Оливър Стоун, чиято първа част бе излъчена в понеделник (12 юни) по американския кабелен канал „Шоутайм“ (Showtime), предаде „Российская газета“.

Според Путин по време на войната в Чечения американските спецслужби, „въпреки възраженията на Русия“, са подкрепяли терористите в информационен, оперативен, политически и финансов план.

„Това се правеше публично, открито. Имаме доказателства“, подчерта руският президент. „Някои от тях представихме на колегите си от САЩ. „Американските партньори не казаха и дума за подкрепата на Русия и готовността ни за сътрудничество в борбата с тероризма, но на практика използваха терористите, за да дестабилизират вътрешната обстановка в Русия“, допълни той.

Путин разкри подробности за един от разговорите си с президента на САЩ Джордж Буш-младши.

Пред него руският лидер разкрил фамилията на служител на спецслужбите на САЩ, работещ в Кавказ и „помагащ на терористите да се прехвърлят от едно място на друго.“ „Реакцията на президента на САЩ беше много правилна“, спомни си Путин.

„Той каза, че се отнася негативно към това и ще се заеме със случая“.

По-късно обаче от ЦРУ пратили в Москва писмо, в което американците настоявали на правото си „да поддържат отношения с всички представители на опозицията“.

„Тези идеи още не са мъртви“, предупреди Путин. На въпрос на Стоун за ролята на американските спецслужби в провокирането на напрежение в Средна Азия и Северен Кавказ, той заяви:

„За съжаление, американците подкрепяха тези процеси. Студената война отдавна е в миналото. Ние имаме прозрачни отношения с целия свят – с Европа, със САЩ. Разчитахме на подкрепа, а вместо това видяхме, че американските спецслужби поддържат терористите“.

Путин е убеден, че плод на тази политика на Вашингтон е появата и укрепването на терористичната групировка „Ал Кайда“, отговорна за нападението в САЩ на 11 септември 2001 година.

„Вината е тяхна“, каза Путин и припомни, че спецслужбите на САЩ са подкрепяли ислямските фундаменталисти за борба със съветските войски в Афганистан.

В същото време той смята, че днес в интерес на Русия е да си сътрудничи със САЩ за урегулирането на обстановката в Афганистан.

В понеделник по американския кабелен канал „Шоутайм“ бе премиерата на четиричасовия документален филм „Интервюта с Путин“. Филмът, който ще бъде излъчен в четири серии от 12 до 15 юни, е дело на известния американски режисьор Оливър Стоун, който работи над него от лятото на 2015 година.

Оттогава той е провел над 10 пъти с Путин.

Източник: Руски дневник