Путин: Тези, които умират за отечеството, за родината, за своя народ, са най-силните момчета. Те са герои

Русия не се стреми да обърне махалото на конфликта в Украйна, а да сложи край на тази война, започнала още през 2014 г. след държавен преврат, провокиран отвън, заяви руският президент Владимир Путин пред репортери в четвъртък.

Това предава ТАСС.

„Всъщност ситуацията започна да се оформя, но у нас беше по-малко забележима, а на Запад предпочитаха изобщо да не говорят за това и да не го забелязват, но всичко започна през 2014 г. – след държавен преврат, провокиран от САЩ”, смята руският лидер.

„Целта не е да се обърне махалото на конфликта, а напротив, да се сложи край на тази война. Ние се стремим към това и ще продължим да се стремим”, подчерта Путин.

„Ще се стремим да бъде завършена и колкото по-скоро, разбира се, толкова по-добре”, каза руският президент.

САЩ отдавна са въвлечени в процесите в постсъветското пространство и се стремят да разделят Руския свят, смята Путин.

„По въпроса на разрешаването на ситуацията в Украйна от 2014 г. Русия просто беше водена за носа и до известна степен те постигнаха целта си, като разделиха и противопоставиха жителите на двете страни. По този въпрос претърпяхме провал. Никой освен нас не иска обединението на руския народ. Но ние ще го направим”, каза Путин.

„Военните ресурси на западните страни не са на ръба на изчерпването, но запасите от оръжия, останали от съветската епоха, наистина привършват”, продължи той: „За Украйна няма да е толкова лесно да премине към натовски оръжия. Русия изразходва своите запаси от оръжия, но украинският военно-промишлен комплекс ако не е паднал до нулата, то бързо се движи към нея”.

Путин посочи, че Русия може да увеличи темповете и обема на производството на оръжия:

„Ние сме в състояние да го направим и ще го направим. Няма обаче да го направим в ущърб на други сектори на икономиката”.

Руският президент подчерта, че активизирането на бойните действия може да доведе до неоправдани загуби.

Героите на войната ще бъдат дадени за пример на цялото руско общество, особено на по-младото поколение, тъй като тези герои укрепват вътрешния дух на нацията, заяви Путин.

„Има такива, които показват специални дела, пряко свързани с това, което се нарича личен героизъм, не просто трудолюбие, а личен героизъм… Ще работим, за да ги дадем за пример на цялото ни общество, за пример на младо поколение за бъдещето. Такива хора укрепват вътрешния дух на нацията… За някои още не знаем, но със сигурност ще го направим”, каза държавният глава на Русия.

Путин подчерта, че за съжаление всеки въоръжен конфликт е свързан със загуби и трагедии.

„Тези, които умират, защитавайки интересите на своето отечество, на родината, на своя народ, са най-силните момчета. Те са напред. Разбира се, те са герои, това е мое лично, дълбоко убеждение”, каза Путин.

По думите му всички въоръжени конфликти завършват с преговори, но Украйна отказва да преговаря с Русия.

„Всички въоръжени конфликти завършват по един или друг начин с някакви преговори по дипломатическа линия. И ние никога не сме отказвали. Това ръководство на Украйна си забрани да преговаря”, заяви Путин.

„Рано или късно, разбира се, всички страни, които са в състояние на конфликт, сядат и се споразумяват. Колкото по-бързо го осъзнаят тези, които ни се противопоставят, толкова по-добре”, добави Путин.

„Що се отнася до „Пейтриът”, това е доста стара система и не работи толкова добре, колкото нашите С-300”, обяви Путин, помолен да коментира решението на САЩ да предоставят системи за противовъздушна отбрана на Украйна .

„Тези, които ни се противопоставят, смятат, че това е отбранително оръжие, така казват”, заяви Путин: „Но това е в техния собствен ум и ние винаги ще намерим противоотровата. Те просто си губят времето, просто проточват конфликта.”

Източник: ТАСС, Vesti.bg