Путин: Трябва да противостоим на заплахите, опирайки се на духовните завети на предците

Руското общество е длъжно да противостои на съвременните предизвикателства и заплахи, като следва духовните завети, оставени ни от княз Владимир. Това заяви руският президент Владимир Путин на церемонията по откриването на паметника на княз Владимир на московския Боровицки площад, цитиран от ТАСС, пише Епицентър.бг.

„Неговата епоха знае много дела, но най-важното, определящото, разбира се, е покръстването на Русия. Този избор стана духовно начало за народите на Русия, Белорусия и Украйна“, подчерта руският държавен глава.

Президентът подчерта, че княз Владимир завинаги е влязъл в историята като обединител и защитник на руските земи, като далновиден политик, положил основите на силна, единна и централизирана държава.

В церемонията участваха още премиерът Дмитрий Медведев, спикерите на двете камари на руската държавна Дума Валентина Матвиенко и Вячеслав Володин, патриархът на Москва и цяла Русия Кирил и др.

Паметникът е изграден по инициатива на Руското военно-историческо общество и правителството на Москва. Негови автори са скулпторът Салават Шчербаков и архитектът Игор Воскресенский. Фигурата на паметника е висока 16 метров, височината на постамента е 2 метра./КРОСС