Путин удължи контрасанкциите срещу Запада и прекрати плащанията към Съвета на Европа

Руският президент Владимир Путин удължи санкциите срещу западните страни до 31 декември 2018 година, съобщи „Известия“. Съответният документ бе публикуван на руския портал за правна информация в петък (30 юни).

„Удължава се от 1 януари до 31 декември 2018 г. действието на отделните специални икономически мерки“, се посочва в указа.
Русия въведе санкциите първоначално през август 2014 г.

На 29 юни влезе в сила решение на ЕС за удължаване на санкциите срещу Русия с половин година. То бе прието на срещата на върха на ЕС на 22 юни.

Руският външен министър Сергей Лавров проведе телефонен разговор с генералния секретар на Съвета на Европа (СЕ) Турбьорн Ягланд, по време на който съобщи решението на страната да преустанови изплащането на нейния внос в бюджета на СЕ за 2017г., предаде „Комерсант„. Информацията беше публикувана на сайта на ведомството в петък (30 юни).

По време на разговорите Лавров и Ягланд са обсъдили въпроси за участието на Русия в дейността на Съвета на Европа, като по-конкретно беше посочен „ходът на ратификация на Конвенцията на СЕ за изпиране, издирване, изземане и конфискация на доходи от престъпна дейност и финансиране на тероризма“. Обсъдили са също Конвенцията на СЕ за единен подход относно безопасността, защитата и обслужването по време на спортни мероприятия, съобщиха от ведомството.

По-рано Ягланд заяви, че Русия все още не е изпратила официално уведомление в Страсбург относно намаляването на нейния принос към бюджета на Организацията. За преустановяването на изплащането на една трета от сумата за 2017г. в СЕ съобщи говорителят на Държавната дума Вячеслав Володин в началото на юни.

Става въпрос за €11млн., които Русия трябва да изплати до края на годината, отбеляза изданието. Володин от своя страна поясни, че отказът за изплащане на вноса е отговор на антируските санкции.

Източник: Руски дневник