Путин: Украинската контраофанзива се провали

Не просто „буксува“, тя е провал, заяви руският президент.

Контраофанзивата, започната в началото на юни от украинската армия, за да си върне териториите, окупирани от Русия, се е „провалила“, повтори днес за пореден път Владимир Путин, цитиран от Франс прес.

“Не просто „буксува“, тя е провал. Във всеки случай, точно така изглежда днес“, каза руският президент по време на съвместна пресконференция в Сочи с турския си колега Реджеп Ердоган. “Ще видим какво ще се случи по-нататък, но се надяваме, че ще остане така“, допълни Путин.

Русия, напомни президентът, „никога не е отказвала преговори“: „И сега не отказваме“. С Москва обаче не са обсъждани нови инициативи за уреждане на ситуацията в Украйна. „Затова не възприемаме нищо ново“, добави Путин, цитиран от ТАСС.

Турция е готова да действа като посредник, каза Ердоган: „Ние, както и преди, сме готови да дадем всичко от себе си по този въпрос и да действаме като посредник“. Той също така призова Украйна да „смекчи подхода си за предприемане на съвместни стъпки с Русия“ в зърнената сделка.

Украинската армия започна през юни голяма контраофанзива на юг и изток, която трябваше да изтласка Русия от окупираните от нея украински територии. На този етап войските на Киев напредват бавно, по-специално поради минните полета, но Киев твърди, че е пробил първата линия на руска отбрана на юг около село Роботине и се надява да успее да напредне и да пресече руските комуникационни линии.

Линиите на руската отбрана обаче са изградени от окопи, противотанкови капани и минни полета, поставени на стотици километри, посочва АФП.

Източник: БТА, ТАСС, Гласове