Путин: В НАТО няма съюзници, а само васали на САЩ

Руският президент Владимир Путин разкри, че е предложил на бившия си американски колега Бил Клинтън да обмисли варианта за влизане на Русия в НАТО, предаде ТАСС.

„Помня една от нашите последни срещи с Клинтън, когато той още бе президент (на САЩ). Той посети Москва и аз казах в хода на дискусиите: Добре, а може би бихме могли да обмислим такъв вариант Русия да влезе в НАТО“, заявява Путин в интервю за Оливър Стоун – част от документална поредица на американския режисьор за руския президент.

Според него Клинтън отговорил: „Е, какво, не съм против“.

Руският президент подчертава, че тогава „цялата американска делегация много се изнервила“.

Путин се засмива, когато Стоун му предложи неговата страна да кандидатства за членство в НАТО.

Руският президент нарича Алианса „външнополитически инструмент на САЩ“. „Там няма съюзници, а само васали (на Съединените щати)“, подчертава Путин.

Той се аргументира, че „когато една страна стане член на НАТО, на нея й е много трудно да се съпротивлява на натиска от страна на такава голяма държава като САЩ, лидера на (организацията)“.

„И (в съответната държава от Алианса) лесно може да се появи всичко, което е угодно (на Съединените щати) – и система за противоракетна отбрана, и нови бази, и, ако се наложи, нови удари комплекси“, отбелязва руският президент.

Този откъс от документалния филм „Интервюта с Путин“ бе разпространен днес от американския вестник „Политико“.
Целият филм ще бъде показан между 12 и 15 юни по американската кабелна телевизия „Шоутайм“, подразделение на медийната компания Си Би Ес. (БТА)

Източник: Dnes.bg