Путин: Залогът в Украйна е самото съществуване на Русия като държава

Руският президент Владимир Путин каза днес, че в Украйна залогът е самото съществуване на Русия като държава.

Това предаде Ройтерс.

„За нас това не е геополитическа задача, а задача за оцеляването на руската държавност, създаване на условия за бъдещото развитие на страната и нашите деца“, заяви Путин по време на посещение в авиационен завод в Бурятия.

По думите му Русия също се бори в Украйна за проруските общности.

Путин заяви, че Москва се е опитвала да поправи отношенията с Киев от десетилетия, но че „ситуацията се е променила” след прозападния „държавен преврат” през 2014 г.

Той също така отбеляза, че всички настоящи проблеми са започнали след разпадането на СССР: мирът е създаден след Втората световна война от победителите – САЩ и Съветския съюз.

Путин обвинr Запада, че използва Украйна като инструмент за водене на война срещу Русия, за да ѝ нанесе „стратегическо поражение“.

САЩ и техните съюзници казват, че помагат на Украйна да се защити от инвазия в имперски стил, довела до разрушаването на градове, смъртта на хиляди цивилни и бягството на милиони хора от домовете им.

Взривът н агазопровода „Северен поток“ е извършен на държавно ниво

Атаката срещу газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2“ е извършено на държавно ниво и никакви „аматьори“ не биха могли да го направят. Това заяви руският президент Владимир Путин.

„Фактът, че това беше терористичен акт, не е тайна за никого, той, мисля, вече е признат от всички. Ясно е, че става дума за терористичен акт, извършен на държавно ниво, защото никакви аматьори не биха могли да извършат такъв акт“, каза той.

Путин също така отбеляза, че за руската страна е трудно да продължи разследването на случилото се, защото е възпрепятствана да го направи.

„За нас е много трудно да проведем собствено разследване, ако не ни е позволено да отидем на мястото на тази терористична атака“, каза държавният глава.

Най-важният резултат от изминалата година е увеличаването на икономическия суверенитет на Русия

Путин каза в отговор на въпрос, че е бил разтревожен за икономиката, когато Западът е наложил невиждани санкции миналата година, но по думите му тя се е оказала по-силна от очакваното. Той заяви, че опонентите са очаквали икономиката на страната да се срине до един месец, но плановете им не са се осъществили.

„Ние многократно увеличихме нашия икономически суверенитет. Все пак, на какво разчиташе нашият противник? Че ще рухнем за 2-3 седмици или месец“, попита риторично президентът.

Според него врагът е очаквал, че заводите ще спрат, финансовата система ще се срине, безработицата ще се повиши, по улиците ще излязат хора да протестират и Русия „ще бъде разтърсена отвътре и ще рухне“, предаде БТА.

„Това не се случи“, заяви той. „Оказа се, за много от нас и още повече за западните страни, че фундаменталните основи на стабилността на Русия са много по-здрави, отколкото някой си е мислел“, каза Путин.

Нивото на безработица в Русия е 3,6%, което е исторически минимум, посочи държавният глава. В същото време БВП е спаднал само с 1,2 процента, докато брутният вътрешен продукт на Украйна се е сринал с 40 процента.

Путин отбеляза лек спад в равнището на реалните заплати и реалните доходи на населението – с един процент. В момента се наблюдава тенденция към тяхното повишаване, продължи той, и основите на стабилността сега са много по-силни, отколкото се смяташе преди.

Източници: „Труд“, vesti.bg, ria.ru, iz.ru, Гласове