Путин: Западът иска да ни наложи неоколониализма си, да ни експлоатира и разчлени Русия

Президентът на Русия Владимир Путин заподозря Запада в желание да разчлени Русия, обвини го в расизъм и неоколониализъм и подчерта единството на руснаците пред лицето на “външната агресия”.

А секретарят на руския Съвета за сигурност Николай Патрушев обвини Съединените щати, че координират терористични атентати на територията на Русия.

По време на предавано пряко по държавната телевизия заседание на Съвета по междунационалните отношения при президента Владимир Путин заяви, че на Запад се обсъжда разделянето на Русия на десетки малки държавни образувания и добави:

„Ясно е с каква цел. За да ги подчинят на волята си, да ги експлоатират и използват за користните си интереси. Нямат други цели“.

Путин изтъкна, че силата на Русия се крие в нейното културно и национално многообразие.

„Те не разбират, че в условията на външна агресия и външен натиск нашият многонационален народ се сплотява“.

На съвещание в град Сиктивкар секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев обяви, че Съединените щати участват в планирането на терористични атентати на територията на Русия. Като примери той посочи убийствата на журналистите Даря Дугина и Владлен Татарски, атентата срещу писателя Захар Пролепин и взривяването на Кримския мост и на газопроводите “Северен поток”.

Междувременно премиерът Михаил Мишустин увери, че в граничещите с Украйна региони на Русия са оборудвани няколко хиляди отбранителни съоръжения, както и че са закупени средства за противодействие на атаките с дронове.

Източник: БНР