Радан Кънев: Имали сме по-добро образование по турско време от днес

Кметовете на ГЕРБ са едни пълномощници на Бойко Борисов и Цветан Цветанов в съответната община. Не бих казал, че кметовете на десницата са такива.

Това заяви в предаването „Хайд парк” по BIT зам.-председателят на ДСБ Радан Кънев.

Кметовете се зареждат на килимчето на Владислав Горанов и молят за едни пари. Така те стават заложник на политическата воля на центъра, а не на хората, които са ги избрали. Никакво значение няма кой ще спечели местните избори, ако системата остане тази.

Там, където няма децентрализация, там където общините нямат сили, там няма образование. България е имала по-добро образование по турско робство, тъй като на общинско ниво е решавано всичко. Не е имало министър, не е имало инспекторат, не е имало дявол. Българските общини са създали Възраждането.

Като няма местно самоуправление, като няма собственост, значи управлението е криптоляво. Алтернативата е дясна. Другото е дясно-консервативната ценност на Бай Ганьо, който знаем как умело преминава от лагера Стамболовистите в лагера на консерваторите, защото Стамболов пада от власт и идва на власт Константин Стоилов. Тази идеологическа подплата на българската политика е добре позната, тя се проектира в думите на Борисов: „ Станах десен, защото десно беше свободно, ако беше свободно в лево, щях да стана лев”.

Източник: Фрог нюз