Радев: Ако гледаме само на тръбите и асфалта, след 30 г. ще ги положим, но след това какво?

Каквито и фондове да се наливат в България за социално-икономическо сближаване, няма да има ефект, докато не постигнем сближаване в образованието, науката и иновациите.

Важно е да работим за развитието на тяхната инфраструктура.

Това каза президентът Румен Радев на Обществено-политически форум в София на тема „Насърчаване на конструктивния капитал в България: разгръщане на потенциала на регионите за развитие на иновациите в частния сектор“.

Дискусията, организирана от Центъра за изследване на демокрацията, е част от програмата на българското домакинство на инициативата за регионална транспортна, енергийна и дигитална свързаност „Три морета“.

Президентът Радев припомни предложението на България, която домакинства Шестата среща на върха на „Три морета“ в София тази година, за добавяне на образователната, научна и иновативна свързаност като приоритет на инициативата.

Радев посочи, че страните-членки на инициативата и стратегическите й партньори – САЩ, Германия и ЕК са се убедили, че този приоритет е ключът към бъдещето на „Три морета“. Ако гледаме само на инфраструктурата, на тръбите, на асфалта, на кабелите, след 20-30 години ще ги положим, но какво след това?

Така че, ние отворихме вратата към бъдещето, което трябва да градим днес, а бъдещето е младите хора, научните звена, всички изследователски звена и лаборатории, иновативни предприятия да се обединят, да свържат своя потенциал, каза Румен Радев. Без развитие на технологиите, без иновации, няма да имаме бъдещето, което заслужаваме, посочи още президентът.

Източник: Епицентър.бг