Радев: Антикорупционият закон на ГЕРБ ще прикрива престъпления, той няма да хваща хора във властта

Антикорупционият закон на ГЕРБ ще прикрива престъпления, той няма да хваща хора във властта.

Това стана ясно от думите на президента Румен Радев в интервю пред Панорама, взето на запис, което тази вечер бе излъчено.

Радев обясни, че този закон няма да преследва политиците след като излязат от властта – тогава те спокойно могат да харчат отраднатото

„Аз не съм започвал война. Моят тон е резултат на действителността. Войната срещу президенстаката институция мобилизира често институциите, заяви президентът Румен Радев в изключително остро интервю по БНТ.

„Вижте какво интересно става в последните дни. С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията всъщност нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така – тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции. Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. По този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля“, заяви още Радев.

С което разби в същината антикорупционния закон на управляващите.

„Със сигурност действията на военните летци не са каприз. Всеки летец на изтребител с всеки полет залага живота си. Не е тайна, че много политици излязоха от властта богати и безнаказани“, поясни Радев. Според него летците не могат да приемат, че тяхната изключително трудна професия ще бъде наричана хоби и ще се използват думи като преврат и каприз за техните действия. „От повече от 1,5 г. не съм техен командир и не подавам никакви сигнали“, каза Радев.

„Когато съставих служебното правителство, наредих на всички министри да проверят нередности в ресорите. Познавам лично ген. Николай Петров. Но в случая с ВМА има нарушения. Но редица медии отклониха фокуса и вместо нарушенията, се коментира кой си е позволил да ги осветли. Това значи, че сме в тежка деградация. Когато има нарушения се започва с това кой и какво е спечелил с осветляването им. Това няма нищо общо с демокрацията“, поясни Радев.

„Най-големият успех на Консултативният съвет по национална сигерност бе, че хората, от които зависими борбата с корупцията, излязоха от анономност. Защото ние сме свикнали да се крием зад колективната безотговорност“, поясни държавният глава. „Вижте какво интересно става в последните дни. С предложението на управляващите да отпадне давността за престъпление по време на приватизацията всъщност те нанасят удар по собственото си предложение за закон, защото както казват те, част от нарушителите на закона били в сегашния парламент. Ако това наистина е така, ами че тези хора с подадени имуществени декларации от години, към тези декларации няма никакви претенции. Това означава, че законът, който предлагат, не може да хваща такива хора, които в момента са във властта. Този закон не може да хваща и хората, нарушили правилата при приватизацията и в момента са извън властта. Защото по този закон и по това предложение напуснеш ли веднъж властта, вече не подаваш декларация и можеш да харчиш откраднатото на воля“, уточни Румен Радев.

„Истинската ангажираност е дали имаш силата и смелостта да разкриваш схемите. Нека да видим дали се разкриват. Аз съм песимист, че закон, който бори само с имуществени декларации, ще унищожи корупцията. Ако искаме да бъдем успешни в тази борба трябва да бъдем експерти“, каза президентът.

Изходът от моралната криза днес не е да се сочим с пръст, а да вървим заедно в правилната посока. Никой не може по-добре от нас да посочи собствените ни проблеми и да ги реши, заяви държавният глава. На въпрос какво му носи острия тон,Радев заяви: “

Моят тон е резултат на действителността. Войната срещу президенстаката институция мобилизира често институциите. Авторите на тази кампания явно подценяват гражданите. Никога не съм започвал война“, каза Радев.

Все още има политици, за които националното помирение означава край на техния политически бизнес с омразата, заяви държаният глава.

Съдебната реформа на практика спря, бедността, която лекуват с макроикономически оптимизъм. Вижте селата, Северозапада, за хората там няма никакво усещане, че стават някакви промени, заяви още държавният глава. Отдавна заявих ясно, че в България няма никаква воля за борба с корупцията по високите етажи на властта, каза държаният глава. Борбата с корупцията зависи от личния пример, каза Радев.

Днес България е демократична страна. Всеки има право на глас и на мнение, но друг е въпросът как отстояваш правата си. Разочарованието обезсърчи много българи.

Изходът от кризата днес е да намерим посоката. Правилна е посоката България да бъде член на НАТО и ЕС, но това са стратегически цели, които вече постигнахме, каза още държавният глава.

„Никой по-добре от нас не може да посочи нашите проблеми. Никой по-добре от нас не може да ги реши“, каза Радев. Той смята, че амбициите нямат нищо общо с пагоните, важно е политиката да се води от идеи, а не от корист.

Източник: Епицентър.бг