Радев: Аз наистина съм шпионин – шпионин на българския народ в бъдещото управление

Едни го наричат „руски шпионин“, други твърдят, че бил „американски агент“. „Аз наистина съм шпионин – шпионин на българския народ в бъдещото управление“.

Това каза Румен Радев в интервю за германския „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”(Frankfurter Allgemeine Zeitung), цитиран от БГНЕС.

В интервюто Румен Радев коментира обвиненията по негов адрес, че бил „руски шпионин“ или „американски агент“.

„Казах им: спокойно, хора, аз наистина съм шпионин – шпионин на българския народ в бъдещото управление”, коментира шеговито Радев.

Позицията на Румен Радев се различава от тази на Росен Плевнелиев. Румен Радев се застъпва за диалог и доверие към Русия. За Плевнелиев анексирането на Крим е погазване на международното право. Радев обаче е на мнение, че трябва да се гледа реалистично на нещата, защото Крим е практически руски и това не противоречи на международното право, коментира изданието.

Преди няколко седмици Росен Плевнелиев в интервю за „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” каза, че Кремъл иска да дестабилизира ЕС.

„Един държавен глава не бива да работи за това да изнамира врагове на страната си“, казва в тази връзка Румен Радев.

Румен Радев отговори на въпрос дали Русия е заплаха за Запада.

„Ако говорим от една страна за ЕС и за НАТО, а от друга – за Русия, тогава трябва да се борим срещу насрещните паранои и у двете страни”.

Немското издание пояснява, че позицията на Росен Плевнелиев се споделя от много малко хора в България. Това били либерални партии и активни борци срещу комунизма. Румен Радев от своя страна представлява голямо мнозинство, което се чувства езиково, културно и религиозно близко до Русия.

Румен Радев каза, че е неприемливо да има Европа на две скорости и допълни, че той очаква България да бъде приета в Шенгенското пространство.

Той се обяви за насочване на всички усилия към запазване на единството в ЕС.

„Не трябва допуснем ЕС да се разпадне, това би било гигантско разхищение на усилията на цели поколения“, допълни Радев.