Радев: Аз не колекционирам и апартаменти! „Апартаментгейт“ е вододел, трябва да има последствия!

Обхватът на този скандал надхвърля границите на България.

Така президентът Румен Радев отговори на въпроса защо смята, че проблемът с имотите на властта е проблем на националната сигурност в предаването „Панорама“ по БНТ.

Аз не колекционирам апартаменти. Имам само едно жилище, придобито по всички правила, подчерта президентът.

„Искам да е абсолютно ясно, че аз не колекционирам и не заменям апартаменти. Скандалът с апартаментите е въпрос на национална сигурност, защото обхватът му надхвърля далеч обикновените имотни сделки и рефлектира пряко върху доверието в политическата класа и институциите, уронва държавността. Той уронва и нашия имидж навън и вече се шири по световните медии“, заяви Радев.

„Имам само едно жилище и то е придобито много преди да вляза в политиката, не в „Гео Милев“, а в „Редута“. Мога да докажа всеки един лев. Мисля, че това са отчаяни опити на властта да приравни имотните проблеми на управляващите с жилищата на всички българи, да изкара, че всички са маскари и по този начин да размие собствените си безобразия. Да, придобил съм жилище от фондовете на Министерството на отбраната в Пловдив и то чак като полковник, командир на авиобаза“, допълни той.

„На цени, определени от държавата и еднакви за целия вход – от старшината до полковника. Сега ще търсим ли сметка на Министерство на отбраната защо е имало жилищна политика и от хилядите военнослужещи, които са закупували на тази определена от държавата цена. Няма нищо общо между социалната политика на МО и забогатяването от власт. Ако някой трябва да отговаря, това са управляващите днес. Да отговарят на въпроси как са придобити средствата за закупуване на луксозни жилища, елитно образование на деца, по какъв начин са закупувани“, посочи той. Според него, ако искаме да бъдем нормална европейска държава, трябва „Апартаментгейт“ да има последствия.

„Аз не искам да истеризирам проблема, но този „Апартаментгейт“ носи в себе си мощен заряд на негодувание и на непримиримост на хората, най-сетне това може да катализира дълго заприщвани процеси. Това е за мен вододел и оттук нататък зависи накъде ще тръгнем – дали ще останем общество, тънещо в политически разгул, корупция, бедност и безпътица, на фона на останалите европейски държави, или ще поемем по пътя на правовата държава, проспериращото общество, нов стил на управление и нов политически морал, където полиците ще разчитат и ще живеят само от заплата. Затова „Апартаментгейт“ е исторически шанс. Най-сетне имаме реакция и то реална, на медийни публикации, на обществен натиск, и трябва да се продължи нататък. Не само да се изкарат всички тези несъответствия на политиците, доходи, разходи, придобиване, но идва следващ етап според мен – сметките навън, в офшорни компании, и това е голямото предизвикателство според мен към всички т.нар. оторизирани органи. Защото медийните публикации ги изпревариха по отношение на имотните далавери. Ако сега ги изпреварят по отношение на сметките и на имотите навън, какво правим с тези органи? Аз съм убеден, както и мнозинството български граждани, че ние имаме от какво да се притесняваме. Не само сметки и офшорни транзакции, но и големият проблем – имоти у нас и зад граница, фирми у нас и зад граница, на името на подставени лица. Ето всичко това трябва да се разкрие и да се разследва“, заяви Румен Радев.

Апартаментгейт“ е възможност да започнем на чисто, подчерта президентът.

Всичко трябва да се разкрие – имоти, сметки зад граница, всичко трябва да излезе наяве, заяви той.

Докато някои от днешните политици са трупали състояние от политиката в началните години на прехода, аз съм живял години в авиогородок – блокчета край пистата, заяви президентът.

Няма как да застана от едната страна на някаква партийна барикада, защото вчера освободих Иво Христов, колкото и да не искам, коментира президентът.

„Мое твърдо убеждение е, че бъдещето на България зависи изключително много от това доколко сме способни да се интегрираме в Европа. Тази интеграция не става само с креслива защита на националните интереси на площада в Брюксел и с хора. За да имаме пълноценна интеграция и ефективна защита на нашите национални интереси, трябва в Европейския парламент да отиват личности, които познават добре европейската история, култура, динамиката на политическите, икономическите и духовните процеси в Европа. Мисля, че г-н Христов със своите качества, със своят опит в Европа ще бъде едно много добро решение за България“, допълни още президентът.

Той посочи, че има всякакви конспиративни теории по отношение на Иво Христов.
„Всички те като че ли имат една основна цел, да се заглуши големият скандал, който се вихри и за който говорихме“, допълни още Радев. На въпрос дали той застава на страната на БСП в предизборната битка, президентът заяви: „Няма как да застана от едната страна на някаква партийна барикада, защото вчера освободих г-н Иво Христов, колкото и да не искам. Той ми е необходим тук. Аз го освободих с мой указ. Така че няма никакви основания за подобни тълкувания“.

По повод критиките на ГЕРБ, че президентът съгласува всичко с БСП, Румен Радев уточни, че уважава личния избор на Иво Христов.
„Не се притеснявам. Няма как изобщо да ме слагат в един кюп с която и да е партия, защото аз се водя от моята си политика и моите приниципи, които не зависят от никоя партия. Не ги съгласувам с никоя партия. Президентът не е и не може да бъде опозиция, но мога да ви кажа, че заедно с милионите българи, които не одобряват действията на законодателната, на изпълнителната власт, заедно с тях, аз съм ценностна опозиция. Останалото са конспирации“, допълни още той.

„Последният КСНС постигна нещо много важно – разкри липсата на политическа воля за реална борба с корупцията. Докато някои от днешните политици са трупали състояния в началните години на Прехода и покрай други интересни занимания, аз съм живял 13 години в авиоградче – в порутени блокчета на поляната до пистата, полети, дневни и нощни, дежурства и после 24-часова готовност и после 10 години лашкане по квартири. Ако съм имал нарушения, съм щял да бъда санкциониран от Министерството на отбраната. Всичко е публично, ясно описано в моята декларация“, подчерта президентът.

„Жалките напъни да бъда въвлечен в имотните далавери на властта, само ме амбицират да бъда още по-непримирим и всичко да излиза наяве. Институционалната разруха, породена от корупция и политически цинизъм, е фундаментална и неотложна тема. От нейното развитие зависи по кой път ще поеме България. Участниците на КСНС направиха доста, за да го обезмислят, свиках три съвета на тема „Отбрана“, настоявах да се реализират проектите за модернизация, да вървят трите заедно, да бъдат изгодни за България“, заяви Радев.

По думите му са се постигнали много добри решения, пълен консенсус, който се е разпаднал още на излизане от президентството.
„Процесът на модернизация отиде в светлото бъдеще. Свиках и съвет за Антикорупционния закон. Виждаме разпадът и днес. По тази причина престанах да свиквам този съвет. Последният съвет постигна нещо много важно – разкри липсата на политическа воля за реална борба с корупцията. Опитите за политизация на този проблем. КСНС показа краха на т. нар. антикорупционен модел. Партиите вместо да се чистят сами, те ревностно бранят тези хора. Дори ги изкарват някакви морални герои. Остават на значими постове в партиите, а правителството се отказа от повече оставки, защото те вече прехвърлят критичната маса. НС абдикира от отговорността си да контролира и да се изкаже по отношение на КПКОНПИ“, допълни той.

Според него има разлика между оставките – едните са доброволни, а за другите може би не е така.

„Управляващите създадоха закон и орган, които да ги прикриват и оневиняват. В момента управляващото мнозинство избира председателя на Антикорупционната комисия. Искам да разсея внушението, че съм настоявал аз да избирам ръководството на Комисията. Винаги и тогава, и сега продължавам да настоявам, че трябва да има институционален баланс при този избор, както и при „тримата големи“. Целенасочено бяха унищожени моите квоти. На практика управляващите напълно капсулираха контрола върху този орган единствено при себе си. Резултатите, както обичат да казват, са видими“, каза още Румен Радев.

„Не подчинявам решенията си на критерия дали ще доведат до конфликт с премиера, а на това дали са добри за България. За това не съм склонен на компромиси, особено когато става въпрос за стил на управление. Ръководството на държавата не трябва да става на основата на лични договорки и лични съглашателства“, каза той.

Президентът посочи, че работи активно за привличането на чуждестранни инвестиции в България и за добрия имидж на страната.

„Това не е ли в интерес на правителството? Когато премиерът на Китай беше тук миналата година, тук му предложих: „Дайте да направим един глобален център за партньорство“, разказа президентът и уточни, че още на другия ден българското правителство е приело тази идея. „Това да не би да е в полза на България и на правителството? В тяхна полза е“, заяви още държавният глава.

Попитан какъв е българският национален интерес в момента – да запази стабилността или да се промени статуквото, Румен Радев отговори: „Кое статукво – на сауните и персоналните асансьори, на безнаказаността, на мизерните доходи и емиграцията, на топящото се население? Разбира се, промяна. Решителна и безкомпромисна“.

На въпрос дали са е разпознал в опасенията на премиера Бойко Борисов, че президентът иска повече власт, държавният глава посочи, че може трудно да изтълкува тези думи на премира. По думите му диктатура може да се осъществи само от властта, а тя в момента е в премиера Бойко Борисов. „Няма как един диктатор да бъде извън управлението и в същото време да бъде диктатор. Освен, ако г-н Борисов не се възприема като опозиция на самия себе си“, уточни още президентът.

На въпрос каква промяна иска, държавният глава уточни, че целта му е България да стане нормална просперираща европейска държава.

Източник: Епицентър.бг