Радев: Аз обединявам българите срещу статуквото. Всеки ден с това управление е пагубно за България

„Мутри вън“ е думата на 2020 г.

Това обяви президентът Румен Радев в предаването „Годината“ на „Дарик“.

Половин година по-късно пак бих излязъл пред президентството с вдигнат юмрук, коментира държавният глава и посочи, че винаги застава на страната на хората, когато те изразяват своите позиции.

Аз обединявам българите срещу статуквото, срещу беззаконието и несправедливостта, каза Румен Радев. По думите му в това усилие трябва да бъдем единни.

Защото ако имаме криза, ако сме държавата с най-голяма смъртност в ЕС, то е именно заради характера на това управление. Има ли разгърната програма и методика за тестове? Има ли таргетирано тестване на определени рискови групи? Трябваше да бъдат предприети такива стъпки, за да имаме информация. Правителството сутринта взема едно решение, следобед го отменя, коментира държавният глава.

За да се вземе някакво решение, трябва да има информация, обясни президентът във връзка с отказа си да свика Консултативен съвет заради кризата с коронавируса. България е страната с най-малко тестове за коронавирус на глава от населението, посочи Румен Радев.

По думите му в България няма баланс между социалните, икономическите и здравните мерки. „Не се състави ясен план. Много държави показаха, че може да има такъв план и той може да работи.“

В работата на експертите аз няма да се меся. Те са хората, които трябва да кажат колко да продължат мерките, но това не трябва да става на базата на догадки, заяви президентът, попитан дали е съгласен с решението за удължаване на противоепидемичните мерки.

На деветия месец, откакто кризата вършее, ние приехме Национален план за готовност при пандемия. Това е сарказъм, коментира държавният глава. По думите му, планът за ваксинацията трябва да обхваща първо най-рисковите групи – медиците, лекарите и т.н.

Недоверието към ваксините е огромно. Трябва да бъде разгърната една много сериозна кампания от медицинските специалисти – да обяснят какво точно се случва, как трябва да се случи. Трябва да има информирано съгласие, когато се предприемат подобни мерки. Няма нужда да се играе този политически театър – политиците първи на ваксината. Важно е медиците да дадат пример. Ако отида да се ваксинирам с първата партида от 5000 ваксини, веднага ще излезе заглавие „Радев отне шанса за живот на някого”, коментира президентът.

Моят проблем с правителството е, че аз предлагам много неща – и устно, и писмено, но те не се чуват, каза Румен Радев.

Всеки ден с това управление е пагубно за България. Не мислете, че аз не следя какво говорят и партиите, и хората, и социолозите. Указът за датата за изборите ще го дам, както е по Конституция, обяви държавният глава.

Източник: Novini.bg